Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás
Házhozszállítás Foxposttal házhoz vagy automatába.
Termék részletek


Kittenberger Kálmán élete

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Kittenberger Kálmán élete
 • Kittenberger Kálmán élete
790 Ft

„Az én célom a Kilima-Ndzsáró környékét és a magas régiókat még egyszer átkutatni, hogy azután Nyugat felé menjek” – idézi Fekete István minden idők legnagyobb Afrika-vadászát, Kittenberger Kálmánt.

A regényes életrajz majd harminc év kalandjait beszéli el a vadász naplójegyzetei, valamint személyes visszaemlékezései alapján, ilyenformán: „A Lettima-hegyek alól, súlyosan megsebesülve, tizenkét nehéz és sok apró sebtől és nagy vérveszteségtől elgyengülve hoztak a másszaiak Mosiba. Június 11-én reggel leütött egy oroszlán. Mindez nem történt volna, ha puskám a második lövésre nem mond csütörtököt, midőn a meglőtt oroszlán támadott, és közelre kellett várnom, mert a magas fűben nem láttam. Irtózatos küzdelem volt ez, és senki sem volt a közelben. Végre bal kezemmel elkaptam a nyelvét, s azt erősen megrántottam. Ez a bestiát annyira zavarba ejtette, hogy volt időm a rossz patront kirántani, ismételni, s az ellenfelemet szembe lőni”.

 • Fekete István
  Kittenberger Kálmán élete
  Illusztrálta: Pfannl Egon
  Kiadó: Móra
  Kiadás éve: 1962
  Oldalszám: 278
  Kötés: Keménytáblás

  Jó állapotú antikvár könyv, de a papírborító hiányzik.

 • Szerző
  Fekete István
  Cím
  Kittenberger Kálmán élete
  Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  770151
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
 • 2023. január 4-én 65 éve hunyt el KITTENBERGER KÁLMÁN vadász, Afrika-kutató, állattani gyűjtő

  Egy szegény lévai iparos nyolcadik gyermeke volt, s így bár állandóan Afrikáról álmodozott, sok reménye nem lehetett álmai válóra váltására. Tanulni is csak nagy nehézségek árán tudott, de nem is nagyon bánta, általában a suli mellé járt, az unalmas matek órák helyett lepkéket hajkurászott a mezőn. Iskolai hiányzásai az igazgatónak is feltűntek, és maga járt utána a dolognak; felmászott a lévai templomtoronyba, és távcsővel figyelte ki, amint a renitens diák a mezőn bogarászik. Ki is csapták az iskolából, ám később nagy nehezen mégis elvégezte a tanítóképzőt.

  De nem pedagógusnak, hanem egész életében rettenthetetlen vadásznak készült, ezért megtanulta az állatpreparálást, ám Afrikába sokáig nem jutott el. Erdélyi falusi tanítóként dolgozgatott, s egy szép napon levélben nagy bátran megkérte a fővárosi illetékeseket, ugyan küldenék már el őt Afrikába, gyerekkora óta arról álmodozik ugyanis. Akkoriban nem úgy mentek a dolgok, mint manapság, kérése meghallgatásra talált. 1902-ben jött meg a válasz, az állt benne, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum állatgyűjtő útra Afrikába küldi. Azonnal csomagolni kezdett, s amint lehetett, elutazott a már annyiszor megálmodott rejtelmes, fűszerillatú fekete kontinensre.

  Ahol aztán óriási élvezettel dolgozott, zokszó nélkül viselte a megpróbáltatásokat, melyekről legyen elég annyi, hogy egyszer például puszta kézzel kellett megbirkóznia egy sebesült oroszlánnal. Útjairól több mint 60 ezer példányból álló anyagot hozott haza, a gyűjtemény mintegy háromszáz új állatfajt tartalmaz, közel negyvenet róla neveztek el. Élményeiből több irodalmi értékű könyvet írt, s a Kelet-Afrika vadonjaiban vagy A Kilimandzsárótól Nagymarosig című művei máig népszerűek. Róla is több könyvet írtak, például a nagyszerű állattörténetek szerzője, Fekete István. Emlékét azonban nem csak könyvek őrzik, de a róla elnevezett veszprémi állatkert is, amely előtt mellszobra áll. (Kalendárium Press)

Webáruház készítés