Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás
Házhozszállítás Foxposttal házhoz vagy automatába.
Termék részletek


Ravel – Szemtől szemben

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Ravel – Szemtől szemben
 • Ravel – Szemtől szemben
790 Ft

„Nem vagyok a szó szigorú értelmében vett modern komponista, mivel zeném sokkal inkább jelent evolúciót, mint forradalmat. Bár az új iránt mindig fogékony voltam, sohasem kíséreltem meg, hogy az összhangzattan és a zeneszerzés törvényeit sutba dobjam… Sohasem voltam egyetlen zeneszerzői stílus rabszolgája ne elméletek szerint írjon zenét. A zenei szépséget egyenesen a szívéből merítse és behatóan érezze át, amit komponál…” (Maurice Ravel)

 • Pándi Marianne
  Ravel – Szemtől szemben
  Kiadó: Gondolat
  Kiadás éve: 1978
  Oldalszám: 204
  Kötés: Puhatáblás
  ISBN: 9632806506

  jó állapotú antikvár könyv

 • Szerző
  Pándi Marianne
  Cím
  Ravel – Szemtől szemben
  ISBN
  9632806506
  Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  268028
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
 • 2022. december 28-án 85 éve hunyt el MAURICE RAVEL francia zeneszerző

  Istenáldotta tehetség volt, jócskán megérdemelte volna, hogy könnyű pályakezdés után szakadatlan sikerben legyen része. De persze nem így történt; egymás után háromszor pályázta meg például a híres Római-díjat, de mindannyiszor elutasították, pedig olyan műveket adott be, mint a Debussy által is csodált Vonósnégyes. A méltatlan eljárás miatt végül ugyan lemondásra kényszerült a Konzervatórium vezetője, de Ravel egy életre megbántódott, később még a Becsületrendet sem fogadta el.

  A tízes évekre ugyan lassanként elismerték művészi nagyságát, ekkor azonban kitört az első világháború, s az igencsak gyenge egészségi állapotban lévő Ravel bekönyörögte magát a hadseregbe. Sok elutasítás után végül gépkocsiszolgálatra osztották be, Ravel nagyon örült: "szívem és tüdőm még rendben van - írta boldogan egy levelében -, reméljük, az előbbi megfelelően rugalmas még ahhoz, hogy a veszély pillanatában lecsússzék a nadrágomba". Hiú remény volt, a szíve majdnem elvitte, így legnagyobb bánatára hamar leszerelték.

  Ekkor már sikeres komponistaként tért vissza a zene világába, remekművek sorával rukkolt elő, majd 1926-ban elkészült legismertebb művével, a Boleróval, amelyet óriási sikerrel adtak elő a párizsi Operában. Ez a műve viszont neki nem tetszett igazán; "Csupán egyetlen mesterművet alkottam, a Bolerót, ám sajna, ebben nincs zene" - panaszkodott Honeggernek.

  Élete utolsó éveit általános elismerés közepette élte le, de korábbi mellőzöttségét sosem felejtette el. Egyszer például egyik operájának bemutatóján a mellette lévő páholyban egy úriember éppen kifütyülni készült a művét, de nem sikerült neki. Ravel előzékenyen saját lyukas szárú kapukulcsát nyújtotta át neki, s legendás udvariasságával még biztatta is: "Talán ezzel próbálja meg, uram!" (Kalendárium Press)

Webáruház készítés