Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A niklai remete és a kecskeméti fiskális - 185 éve hunyt el BERZSENYI DÁNIEL

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
A niklai remete és a kecskeméti fiskális - 185 éve hunyt el BERZSENYI DÁNIEL
 • A niklai remete és a kecskeméti fiskális - 185 éve hunyt el BERZSENYI DÁNIEL
1 490 Ft

A dunántúli földesúrról meg a kecskeméti takácsmester fiából lett jogászról, a költőről meg a drámaíróról itt közölt írások ihletője nem a kettőjük közt kimutatható (vagy valószínűsíthető) hasonlóság volt, hanem több évtizedes, még diákéveimre visszanyúló érdeklődésem irántuk. Ezt az érdeklődést talán az is növelte, hogy magam is vidéken éltem, élek. Az a néhány tanulmány, amelyeket a róluk írottak közül kiválasztottam, többnyire magányosságukról szól, arról, hogy kiszorultak koruk irodalmának fő áramából. Meggyőződésem szerint erre figyelve nemcsak egyéniségük iránt ébredhet bennünk rokonszenv, hanem műveikhez is közelebb juthatunk.

2021. február 24-én 185 éve hunyt el BERZSENYI DÁNIEL költő.

Vérbeli vidéki nemesember volt, nem nélkülözte "egy magyar nábob" némely vonásait sem. Irtózatos ereje volt például, amint harmincévesen nem kis büszkeséggel írta Kazinczynak: "Én egykorúim közt legelső magyar táncos voltam, lovat, embert, asztalt átugrani nékem játék volt. Sopronyban magam tizenkét németet megvertem, és azokat a város tavába hánytam, és az én első szeretőm az én karjaim közt elalélt."

Ha csak költeményeit ismernénk, nem is gondolnánk, hogy a verseiben a nők felemeléséről oly szívhezszólóan verselő Berzsenyi saját otthonában keleti despotaként uralkodott szegény felesége felett. Egyébként huszonnégy évesen nősült, egy tizennégy éves, kicsit együgyű leányt vett feleségül - nem utolsósorban birtokaiért -, akit tervszerű kíméletlenséggel zárt el minden felemelkedéstől. Ő maga azonban rendszeres olvasással művelte magát, bár így is harminchét éves lett, mire első kötete megjelent.

Korának legnagyobb költője volt, új dolgokat verselt meg, szokatlan kifejezési formákkal, költészete teljesen megdöbbentette kortársait. Még olyan nagyszerű költők is értetlenül fogadták műveit, mint Kölcsey, aki óriási vehemenciával támadt rá, s csodálatos költői képeit értelmetlen szóhajigálásoknak nevezte. Szegény Berzsenyi teljesen összeomlott, attól fogva alig-alig írt valamit, keserű, magánakvaló embert csinált belőle Kölcsey meggondolatlan bírálata.

Még Széchenyi baráti közeledése elől is elzárkózott, pedig ő volt az, aki Berzsenyi költészetét ismét felfedezte, sőt, őt tartotta a legnagyobb magyar költőnek. Kölcsey is őszintén megbánta bírálatát, s bár későn, de elégtétellel szolgált a költő emlékének: a temetésén szívszorító gyászbeszédben kért bocsánatot tőle. (Kalendárium Press)

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Orosz László
  A niklai remete és a kecskeméti fiskális
  Tanulmányok Berzsenyiről és Katonáról
  Kiadó: Krónika Nova
  Kiadás éve: 2000
  Oldalszám: 102
  ISBN: 9789639128545

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  718242
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés