Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás
Házhozszállítás Foxposttal házhoz vagy automatába.
Termék részletek


A Himalája magyar remetéje

-30%
ÚJ
A Himalája magyar remetéje
 • A Himalája magyar remetéje
 • A Himalája magyar remetéje
 • A Himalája magyar remetéje
4 980 Ft
Akció: 3 485 Ft
Kezdete: 2022.04.10   A készlet erejéig!

Múltunk legendás alakja, Kőrösi Csoma Sándor pályafutását követi nyomon a Szerző. A székelyek szentjeként tisztelt világvándor utazásait és munkásságát idézi fel a bölcsőhelytől, a háromszéki Csomakőröstől a sírig, az indiai Dardzsilingig. A könyvben megelevenedik a XVIII. századi Erdély, a Bethlen Kollégium diákélete, Göttingen és az ázsiai vándorlás számos állomása. Kubassek János, a geográfus-tudománytörténész Szerző – az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója – bejárta azokat a távoli tájakat, amelyek hajdan az őshazakutatási tervektől ösztönzött vándor munkálkodásának színterei voltak. A tibetológia atyjaként emlegetett Csoma munkásságának legfontosabb helyszíneit, Zangla és Phouktal távoli kolostorait gyalogszerrel kereste fel a Nyugati-Himalája könyörtelen sziklabirodalmában.

A kötetben Mezopotámia, Perzsia, Afganisztán, Pandzsáb, Kasmír, Ladak, Zanszkár és Bengália tájai kelnek életre. Eredeti források, korabeli levelek, cikkek, grafikák, saját fényképfelvételek teszik hitelessé a művet. Az orientalisták kimagasló géniusza síron túli utóéletének mozaikjaival bizonyítja a Szerző, hogy Kőrösi Csoma Sándor az egyetemes tudomány halhatatlanjai közé tartozik.

A szegény székely család fia olyan gazdag szellemi örökséget hagyott ránk, amely ma is népeket és kultúrákat köt össze. A legnagyobb magyar világvándor küzdelmei és életpéldája a hétköznapokban is ösztönző erőforrást jelentenek.

 • Kubassek János
  A Himalája magyar remetéje
  Kőrösi Csoma Sándor életútja
  Kiadó: Medicina / Panoráma
  Kiadás éve: 2014
  Oldalszám: 516
  ISBN: 9789632439570

 • Cikkszám
  447461
  Státusz
  ÚJ    
 • 2022. április 11-én 180 éve hunyt el KÖRÖSI CSOMA SÁNDOR nyelvész, akadémikus

  A kiváló nyelvtudós valójában a magyarok őshazáját kereste, ezért utazott a messzi Tibetbe, de ha már ott volt, összeállította a keleti nyelvészet történetében alapvető jelentőségű tibeti nyelvtant és a tibeti-angol szótárt. Munkájához nemcsak páratlan kitartásra volt szükség, de hihetetlen lemondásra is, tibeti életkörülményeinek puritánságán még a sokat látott utazók is megdöbbentek. Magashegyi remetelakából egy évig ki sem jött, nehogy a szabadban megfagyjon, de persze fűtés bent sem volt, a kezét állandóan eldugva  tartotta, s csak akkor vette elő, ha lapoznia kellett.

  Ami egy átlagembernek kibírhatatlan lett volna, Csomának teljesen szokványos dolog volt, s mintha már akkor a nagy kalandra készült volna, gyerekként szinte edzette magát a megpróbáltatásokra. Kollégiumi pajtásai például feljegyezték róla, hogy "hússal ritkán, nyalánkság, vagy hevítő itallal sohasem élt. Rendesen a kopasz földön vagy deszkapadlózaton aludt". De nemcsak a testi szenvedések elviselése terén készülődött vállalt feladatára, elméjét is szorgalmasan pallérozta, mikor elindult Tibetbe, több mint egytucat nyelven tudott, tibetiül persze még nem. Később aztán jó hasznát is látta edzettségének, mert utazásának és tibeti tartózkodásának viszontagságait másképp bizonyára nem éli túl.

  Munkakörülményeinek leírását néhány szemtanú "meg is hamisította", mert ha hűen számolnak be róla, nem hitte volna el senki.  /Születésének pontos időpontja bizonytalan./ (Kalendárium Press)

Webáruház készítés