Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

280 éve született BENYOVSZKY MÓRIC

2021.09.20 02:29
280 éve született BENYOVSZKY MÓRIC

2021. szeptember 20-án 280 éve született BENYOVSZKY MÓRIC utazó

Igazi kalandor volt, élete kész regény, s ha elhagyjuk belőle a mesés legendákat, akkor is alig hihető. Már tizenévesen a csatatéren harcolt, majd a lengyel nemesi mozgalomban küzdött, ott esett orosz fogságba, s ekkor kezdődtek hihetetlen kalandjai, amelyek sorában kamcsatkai száműzetés, szökés, sebesülés, madagaszkári kiskirályság szerepelt, s számos egyéb viszontagság.

No és persze szerelem, hiszen Benyovszky rendkívül fess ember volt, jóképű, göndörhajú, s kellemes társalgó. Nem csoda hát, hogy beleszeretett a kamcsatkai kormányzó szépséges leánya, Afanázia, aki annyira rajongott érte, hogy fiúnak öltözve vele szökött. Benyovszky azonban nős ember volt, s ezt végül Afanázia is megtudta, de ennek ellenére vele maradt. A szerelmes lány végül menekülésük közben belehalt a viszontagságokba, Benyovszky pedig magához hívatta feleségét, aki ki is utazott hozzá, s hűséges társa lett kalandos vállalkozásaiban.

Benyovszky izgalmas életét egyébként könnyű megismerni, hiszen megírta emlékiratait, s kalandjait többen is feldolgozták - például Jókai Mór -, de készült róla népszerű filmsorozat is. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy a roppant erejű hős egy csatában szerzett sebesülés következtében erősen bicegett, egyik lába ugyanis sokkal rövidebb lett mint a másik. Egy bennszülött fejedelem egyszer meg is kérdezte tőle, hogy az európaiak mind ilyen kicsi emberek? "Most a rövidebb lábamon állok" - válaszolta Benyovszky, majd a másik lábára emelkedett, a törzsfőnök legnagyobb ámulatára. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Vad tengereken című könyvet kínálja 25% kedvezménnyel. 

Megrendelés esetén a képen látható könyvet antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Webáruház készítés