Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A pénz története Babilóniában a pénzverés előtt és után

-30%
A pénz története Babilóniában a pénzverés előtt és után
 • A pénz története Babilóniában a pénzverés előtt és után
3 500 Ft
Akció: 2 450 Ft
Kezdete: 2013.03.03   A készlet erejéig!

A könyv Vargyas Péter akadémiai doktori disszertációja. A 2009-ben  tragikusan elhunyt (a fűtési rendszer hibájából szénmonoxid-mérgezésben halt meg a feleségével együtt)  nemzetközi hírű szerző gazdaságtörténeti kutatásai során az ókori Kelet egészét vetette vizsgálat alá. Első tanulmányaiban Ugarit társadalmának és kereskedelmi rendszerének a kérdéseit fejtegette, majd érdeklődése Babilónia ártörténete felé fordult. Kutatói pályájának utolsó éveiben főként az ókori Kelet pénzhasználata, pénztörténete, a keleti civilizációk gazdasági mentalitásának problémái foglalkoztatták.


E munkájában elsősorban az ókori Babilónia pénztörténetével foglalkozik, beágyazva teljes ókori Kelet gazdaság- és pénztörténetébe. A magyar és nemzetközi szakirodalomban egyaránt hiánypótló könyvet kézbe véve az Olvasó az ókori Babilónia nyerhet betekintést. A fejezetek izgalmas fordulatokkal mindenekelőtt arra a kérdésre keresik a választ, hogy volt-e, vagy nem pénz a pénzverés „megszületése“ Mezopotámiában? Egyáltalán ókori Keleten?


Vargyas Péter (1950–2009) a Pécsi egyetemi tanára, a magyarországi asszíriológia első és mindezidáig egyedüli megalapításában, ahol dékánhelyettes volt (1992–1997). A Pécsi Tudományegyetemen 1990 óta tanított, először fél-, majd teljes állásban (1992–2009). Az ékírásos civilizációk specialistájaként érdeklődésének középpontjában elsősorban társadalom- és gazdaságtörténeti kérdések álltak. Kutatásait és oktató munkáját több mint öt évig különböző külföldi egyetemeken végezte (Heidelberg, Liège, Stanford University CA, Berkeley University CA, Hebrew University Jeruzsálem, Université Paris-Sorbonne). A babilóni árak történetéről tervezett sorozatának első kötete, A History of Babylonian Prices in the First Millenium BC Vol. 1. Prices of the Basic Commodities címmel, a Heidelberger Orientverlag kiadásában jelent meg.

 

A könyvre hivatkozik az Ókor című folyóirat 2012/4. számának Vér Ádám: Távolsági kereskedelem az Újasszír Birodalomban című cikke.


 • Vargyas Péter
  A pénz története Babilóniában a pénzverés előtt és után
  Kiadó: L'Harmattan
  Kiadás éve: 2010
  Oldalszám: 344
  ISBN: 9789632362991

 • Cikkszám
  377732
Webáruház készítés