Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A pénz története Babilóniában a pénzverés előtt és után

-30%
A pénz története Babilóniában a pénzverés előtt és után
 • A pénz története Babilóniában a pénzverés előtt és után
3 500 Ft
Akció: 2 450 Ft
Kezdete: 2013.03.03   A készlet erejéig!

A könyv Vargyas Péter akadémiai doktori disszertációja. A 2009-ben  tragikusan elhunyt (a fűtési rendszer hibájából szénmonoxid-mérgezésben halt meg a feleségével együtt)  nemzetközi hírű szerző gazdaságtörténeti kutatásai során az ókori Kelet egészét vetette vizsgálat alá. Első tanulmányaiban Ugarit társadalmának és kereskedelmi rendszerének a kérdéseit fejtegette, majd érdeklődése Babilónia ártörténete felé fordult. Kutatói pályájának utolsó éveiben főként az ókori Kelet pénzhasználata, pénztörténete, a keleti civilizációk gazdasági mentalitásának problémái foglalkoztatták.


E munkájában elsősorban az ókori Babilónia pénztörténetével foglalkozik, beágyazva teljes ókori Kelet gazdaság- és pénztörténetébe. A magyar és nemzetközi szakirodalomban egyaránt hiánypótló könyvet kézbe véve az Olvasó az ókori Babilónia nyerhet betekintést. A fejezetek izgalmas fordulatokkal mindenekelőtt arra a kérdésre keresik a választ, hogy volt-e, vagy nem pénz a pénzverés „megszületése“ Mezopotámiában? Egyáltalán ókori Keleten?


Vargyas Péter (1950–2009) a Pécsi egyetemi tanára, a magyarországi asszíriológia első és mindezidáig egyedüli megalapításában, ahol dékánhelyettes volt (1992–1997). A Pécsi Tudományegyetemen 1990 óta tanított, először fél-, majd teljes állásban (1992–2009). Az ékírásos civilizációk specialistájaként érdeklődésének középpontjában elsősorban társadalom- és gazdaságtörténeti kérdések álltak. Kutatásait és oktató munkáját több mint öt évig különböző külföldi egyetemeken végezte (Heidelberg, Liège, Stanford University CA, Berkeley University CA, Hebrew University Jeruzsálem, Université Paris-Sorbonne). A babilóni árak történetéről tervezett sorozatának első kötete, A History of Babylonian Prices in the First Millenium BC Vol. 1. Prices of the Basic Commodities címmel, a Heidelberger Orientverlag kiadásában jelent meg.

 

A könyvre hivatkozik az Ókor című folyóirat 2012/4. számának Vér Ádám: Távolsági kereskedelem az Újasszír Birodalomban című cikke.


 • Vargyas Péter
  A pénz története Babilóniában a pénzverés előtt és után
  Kiadó: L'Harmattan
  Kiadás éve: 2010
  Oldalszám: 344
  ISBN: 9789632362991

 • Cikkszám
  377732
Webáruház készítés