Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Zsivago doktor - 130 éve született BORISZ PASZTERNAK

-25%
ÚJ
Zsivago doktor - 130 éve született BORISZ PASZTERNAK
 • Zsivago doktor - 130 éve született BORISZ PASZTERNAK
 • Zsivago doktor - 130 éve született BORISZ PASZTERNAK
 • Zsivago doktor - 130 éve született BORISZ PASZTERNAK
4 290 Ft
Akció: 3 218 Ft
Kezdete: 2020.02.09   A készlet erejéig!

Paszternak regénye nem csak egy rendkívüli szerelem krónikája, a nagy ívű mesterműben színes sorsok, szerelmek és családi események fonódnak össze a világtörténelem eseményeivel. Zsivago doktor jelképes hős: az októberi forradalom utáni történelem elszakítja a családjától, megfosztja a szerelmétől, és ellehetetleníti teremtő munkára hivatott életét. Ám a főhős, mind a világrengető események közepette, mind az embert próbáló mindennapok során megőrzi azt a képességét, hogy különbséget tud tenni jó és rossz között. Az ő embersége, független szelleme, szelíd, mégis konok egyéniségének vonzereje lehet e klasszikus remekmű sikerének máig tartó titka.

2020. február 10-én 130 éve született BORISZ PASZTERNAK orosz költő és író

Igazi művészcsaládban született, apja, Leonyid Paszternak neves festő, édesanyja zongoraművésznő volt, s házukban olyan hírességeket láttak vendégül, mint Lev Tolsztoj és Makszim Gorkij. Ilyen környezetben természetesen a kis Borisz is művész akart lenni, csak azt nem tudta sokáig, micsoda. Mivel kitűnően rajzolt, előbb festőnek készült, majd zongoraművésznek és zeneszerzőnek, később filozófiát tanult, közben pedig verselgetett, s mire felnőtt, meglepve tapasztalta, hogy költő lett belőle.

Eleinte őt is magával ragadták az új költészeti irányzatok, majd kissé lehiggadva műfordítással foglalkozott - ő fordította először oroszra Petőfi János vitézét. Minden a legjobban alakulhatott volna, ha ő is a forradalmi eszmék szolgálatába állítja tehetségét, Paszternakot azonban a szocializmus nagy kérdéseinél jobban érdekelte a világban helyét kereső ember, s az volt a baj, hogy ez érződött is művein. Különösen leghíresebb regényén, a Doktor Zsivagón, amely éles támadások kereszttüzébe került.

Szegény Paszternak hiába utasította vissza még a neki ítélt Nobel-díjat is, a rendszer meghurcolta, ezer szerencse, hogy egyéb baja nem esett. Jellemző különben, hogy mivel a Nyugaton nagy megbecsülésnek örvendő írót nem merték bántani, szerelmét zárták munkatáborba. Paszternak a Doktor Zsivago hősnőjét, Larát Olga Ivinszkajáról mintázta, aki nem csak Paszternakot élte túl, de a szovjet rendszert is, 1995-ben hunyt el. Olga a második világháború alatt találkozott Borisszal, s nem csoda, hogy megakadt rajta szeme, Paszternak ugyanis nem csak remek író volt, de kimondottan szép férfi is, kortársai - kivált a nők persze - nem győztek áradozni róla. A fess író 1960-ban hunyt el. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Borisz Paszternak
  Zsivago doktor
  Kiadó: Partvonal
  Kiadás éve: 2014
  Oldalszám: 744
  ISBN: 9786155283550

 • Cikkszám
  946263
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés