Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Zsigmond király Sienában - 655 éve született Luxemburgi ZSIGMOND

-25%
ÚJ
Zsigmond király Sienában - 655 éve született Luxemburgi ZSIGMOND
 • Zsigmond király Sienában - 655 éve született Luxemburgi ZSIGMOND
 • Zsigmond király Sienában - 655 éve született Luxemburgi ZSIGMOND
 • Zsigmond király Sienában - 655 éve született Luxemburgi ZSIGMOND
4 490 Ft
Akció: 3 368 Ft
Kezdete: 2018.02.13   A készlet erejéig!

2008 után újabb kötettel jelentkezett a Corvina Kiadónál E. Kovács Péter. A Hétköznapi élet Mátyás király korában sikere után takaros vállalkozásba kezdett. Könyvet írt Luxemburgi Zsigmond sienai napjairól. Reményeink szerint a tudományos publikációk valamennyi ismérvét felvonultató monográfiát mind a szakma, mind az érdeklődők örömmel veszik a kezükbe. Közel hatszáz év távlatából az uralkodó sorsából kilenc hónap feltárása merészségnek tűnhet, de Klió követőinek ez a feladata.

A szöveg elolvasása után el lehet dönteni, igaza van-e a szerzőnek. Valóban a történetírás az egyik legszórakoztatóbb szellemi játék?

2018. február 14-én 655 éve született Nürnbergben Luxemburgi ZSIGMOND magyar király és római császár. 1387 márciusában lépett trónra, amelyen pontosan fél évszázadon át ült, ezért aztán uralkodása igen meghatározó volt a magyar történelemre nézve. Pedig nem nagyon rendelkezett a jó királyt jellemző tulajdonságokkal, nem volt sem bátor, sem túl okos, eszményképének, Szent László királynak a nyomába sem lépett. Szerencsére azonban rossz tulajdonságai sem tengtek túl, egyedül talán sokszor kegyetlen természete róható fel neki, de ezt akkoriban másként ítélte meg a közvélekedés. Uralkodása első éveiben az anarchián próbált úrrá lenni, a hatalmát korlátozni szándékozó nemesekkel szemben maga is ligát szervezett, majd szövetséget kötött a nagyhatalmú Cillei Hermann gróffal, még a lányát is feleségül vette. Miután Zsigmond ilymódon megerősítette a hatalmát, lassanként megosztotta alattvalóival is, előbb fokozatosan a köznemeseket és polgárokat vonta be a közéletbe, majd rendszeressé tette a rendi oszággyűléseket, és megindította a városok renddé szerveződését is. Mindent egybevetve külpolitikája is sikeresnek mondható, külföldi segítséggel ugyan, de egy időre sikerült visszaszorítania a törökök előretörését. Nem neki személyesen persze, hiszen a harctéri bátorság különösen hiányzott belőle, ellenségei egyenesen gyávának tartották, ellenfeleit azonban oly előszerettel küldte a vérpadra, hogy egy mai történész meg is pendítette: "lehetetlen nem gondolnunk arra, hogy a máglyák füstje és a szenvedés látványa után érzékei is sóvárogtak". Igazi lovagnak azért sem lehetett nevezni, mert a nőket egyáltalán nem becsülte, nemhogy nem bókolt szépségüknek, de szinte tudomást sem vett róluk. Igaz viszont, hogy őt sem tartották sokra a nők, második felesége, Cillei Borbála meg is csalta; ő volt az első magyar királyné, aki ezt nyíltan meg merte tenni, s ez sokat elmond Zsigmond tekintélyéről. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • E. Kovács Péter
  Zsigmond király Sienában
  Kiadó: Corvina
  Kiadás éve: 2014
  Oldalszám: 303
  ISBN: 9789631362466

 • Cikkszám
  111096
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés