Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Zrínyi Ilona (Dénes Zsófia) - 365 éve született ZRÍNYI ILONA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Zrínyi Ilona (Dénes Zsófia) - 365 éve született ZRÍNYI ILONA
 • Zrínyi Ilona (Dénes Zsófia) - 365 éve született ZRÍNYI ILONA
 • Zrínyi Ilona (Dénes Zsófia) - 365 éve született ZRÍNYI ILONA
 • Zrínyi Ilona (Dénes Zsófia) - 365 éve született ZRÍNYI ILONA
590 Ft

"Én mint Rákóczi fejedelem árváinak anyja vontam meg magamat gyermekeimmel ezeknek várában, amelyet mint örökségüket köteles vagyok számukra megoltalmazni, ha megtámadtatik" - írja Zrínyi Ilona Caprara császári tábornoknak, amikor az Munkács feladására szólítja fel.

Három évig, mint sziget a tengerben, áll Munkács: a magyar szabadság utolsó védvára, Thököly kurucainak végső menedéke. Az ostromról és a hősi helytállásról, Zrínyi Ilona életéről, szerelméről szól ez a távoli idők hangulatát élesztő történelmi regény, mert az írónő végigkíséri Zrínyi Ilona életét első házasságától egészen haláláig, mely messzi Törökországban, száműzetésben érte utol, második férje, Thököly Imre oldalán

365 éve született ZRÍNYI ILONA, Munkács hős védője. Zrínyi Péter horvát bán lánya, majd előbb I. Rákóczi Ferenc, később Thököly Imre felesége volt, úgyhogy sorsa ezer szállal kötődött a magyar történelemhez. Ráadásul sokszor neki kellett átvennie az éppen a távolban harcoló férjei helyett a családfő szerepét, szigorú, de szeretetteljes nevelésének nagy része volt abban, hogy fia, II. Rákóczi Ferenc egyik legnagyobb történelmi személyiségünkké fejlődött. De nemcsak a családi tűzhely körül állt helyt példásan, bátran kivette a részét még a csatából is. Három éven át ő védte a császáriaktól Munkács várát, s amint a kortárs krónikás írta: "Thökölyné bátor és férfi módon termett asszony lévén, maga is a bástyákra kimegyen és a kisütögető ágyúkat maga igazgatja, irányozza vala, s sütögeti vala ki". De nem csak bátor és szép, hanem okos asszony is volt, férfias erényeit csak akkor csillogtatta, ha férje távollétében azt a szükség megkívánta. Ha ura otthon volt, illedelmesen visszavonult, s férjével oly "szolgai engedelmességgel élt, hogy valóban jogosan volna méltó arra, hogy a házassági szentség erényeinek példaképéül állítsák". (Születésének még az éve sem biztos, hónapja és napja pedig teljesen ismeretlen.)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Dénes Zsófia
  Zrínyi Ilona
  Kiadó: Móra
  Kiadás éve: 1978
  Oldalszám: 274

   

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  378062
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés