Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Zeneszerzők - gének - csodák - 50 éve hunyt el KODÁLY ZOLTÁN

-25%
ÚJ
Zeneszerzők - gének - csodák - 50 éve hunyt el KODÁLY ZOLTÁN
 • Zeneszerzők - gének - csodák - 50 éve hunyt el KODÁLY ZOLTÁN
 • Zeneszerzők - gének - csodák - 50 éve hunyt el KODÁLY ZOLTÁN
 • Zeneszerzők - gének - csodák - 50 éve hunyt el KODÁLY ZOLTÁN
 • Zeneszerzők - gének - csodák - 50 éve hunyt el KODÁLY ZOLTÁN
4 900 Ft
Akció: 3 675 Ft
Kezdete: 2017.03.05   A készlet erejéig!

A szerző öt nemzetközi (J. S. Bach, W. A. Mozart, L. van Beethoven, R. Wagner, G. Verdi) és öt nagy magyar (Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Kodály Zoltán) zeneszerző-géniusz családfaelemzése alapján kutatta a zeneszerzői géniuszság gyökereit. E kivételes tehetség korai jelentkezése (csodagyermekek) mellett a muzsikus talentumok családi halmozódása igazolja az öröklődés szerepét, amit felerősít a gyakorta muzsikusszülők közvetítette családi minta és az ő tanító tevékenységük. A muzsikusok előfordulása a családban a piramismodellnek felel meg. A nagyapáknak szép hangjuk volt, a fiaikat már taníttatták zenére, akik az unokák zenei tehetségének kibontakoztatását még inkább serkentették és így ők jelentették a csúcsot (vagyis az említett zeneszerzőket), majd az ő gyermekeikben és unokáikban, ha voltak, a zenei képesség fokozatosan visszatért a társadalmi átlaghoz. A vizsgált zeneszerzők géniuszságának alapját kivételes zenei talentumuk mellett kreativitásuk jelentette, ezáltal váltak képessé saját, új zenei világuk megteremtésére. A gének szerepe a géniuszság létrejöttében jelentős, míg az átlagos képességűek nagy tömegében minimális. A családfa értékelése alkalmas a zeneszerzők szerelmeinek és gyermekvállalásainak, ezen keresztül személyiségüknek a bemutatására is. Az emberi faj képessé vált a testi örömök mellett a szellemi élvezetek megízlelésére is, a zene adta gyönyörűség az emberiség csodás ajándéka. A kutatások alapján mondhatjuk, hogy a zene különb emberré tesz. E vizsgálat egyik meglepő eredménye szerint a magyar zeneszerző-géniuszok átlagos élettartama 78 év volt, ez sokkal hosszabb, mint a korabeli férfilakosságé. Lehet, hogy ebben a zene csodás hatása is szerepet játszhatott?

2017. március 6-án 50 éve hunyt el KODÁLY ZOLTÁN zeneszerző, népzenekutató, zenetudós, akadémikus. Sikereit, életművének gazdagságát és nagyszerűségét mindenki ismeri, emlékeztetőül talán csak annyit, hogy Székelyfonó című balladája vagy Háry János című daljátéka klasszikus remekmű, zenekari és kórusművei pedig manapság is nagy becsben állnak külföldön is, a Psalmus Hungaricus nemzetközi megismertetésében világhíres karmesterek sora versengett. De azt talán kevesebben tudják, hogy művészi törekvéseit korábban egyáltalán nem kísérte elismerés. Sok bírálat érte például zeneszerzői tevékenységét, a Pesti Napló egykorú kritikája szerint műveinek a zenéhez semmi köze, Kodály pedig orvosi eset. De ez a bírálat még az enyhébb hangvételűek közé tartozik, mert például egy másik lapunk "Kotkot-kotkot-kotkodály, Zoltánka, ne komponály!" stílusban értékelte művészetét. De nemcsak a botcsinálta kritikusok fogadták értetlenkedve zenéjét, a muzsikához szintén remekül értő Hubay Jenő beadványban fordult a közoktatásügyi miniszterhez, hogy fékezzék meg "azt a rombolást, amelyet ő - mármint Kodály - zeneszerzeményeivel a fogékony fiatal lelkekben véghez visz". Nem fogadták nagyobb megértéssel népzenei kutatásait sem, az előbb említett Hubay véleménye szerint Kodály kutatásai "megmételyezik gyönyörű népzenénket", átírásai pedig "meghamisítják a műfajt". De Kodály még így is szerencsésebb volt Bartóknál, mert nagy elődjével ellentétben ő legalább megérte művészi rehabilitálását, 70. és 75. születésnapját már országos ünnepségsorozat közepette ünnepelhette. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Dr. Czeizel Endre
  Zeneszerzők - gének - csodák
  Kiadó: Galenus
  Kiadás éve: 2014
  Oldalszám: 522
  ISBN: 9789637157370

 • Cikkszám
  267371
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés