Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Willendorfi Vénusz - 85 éve született BERTHA BULCSU

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Willendorfi Vénusz - 85 éve született BERTHA BULCSU
 • Willendorfi Vénusz - 85 éve született BERTHA BULCSU
 • Willendorfi Vénusz - 85 éve született BERTHA BULCSU
570 Ft

Rövid történeteimben, melyek egymás közelségében naplószerű életmetszetekké válnak, szeretem figuráimat olyanformán megközelíteni, mint A nagy élvezet kislányalakját, akiben néhány önfeledt mozdulat nyomán felsejlik a későbbi nő. Ezek az utcán, villanegyedekben, vízparton kibomló történetek valójában nemcsak hontalan macskákról, konok kutyákról, korallszínű autóból kizuhanó, fellázadó, de az aznapi szerelmet mégiscsak elfogadó szép asszonyokról szólnak, hanem egész életünkről, társadalmi állapotainkról. Az olvasó számára bizonyára kibomlik a történetek második rétege is, gondolatébresztő csendjei pedig segítik a szintézis elkészítésében. A gondolatilag végigjárható út sok írás, mint például a Jégszínház, a Horgászverseny, A Ludolf-féle szám vagy az írók sorsdrámái esetében, egyértelmű. A történetek bazaltkeménnyé válnak, amikor életünk olyan morális abszurdumai tárulnak fel, mint az Amazonashistória vagy a Halál a Rózsadombon fiatal csavargójának kimaradása, majd eltűnése napfényesnek ismert világunkból.

Az írók a régebbi időkben szerettek egyes szám első személyben írni. Manapság az ember, még ami vele esett meg, azt is úgy írja meg, mintha másokkal, körülötte, a közelében történt volna. A nőkről szóló történeteimben szívesen vállalnék főszerepet, ha nem is A Willendorfi vénusz-ban, de a sors úgy hozta, hogy én inkább a Kesudióvita kirobbantójává váltam. Pedig íróként szemlélődő alkat vagyok, s utálok kardot rántani. Csaták helyett, befelé mosolyogva, szívesebben végignézem, hogy a kövér Vénusz, vetkőzés és ölelkezés előtt, hogyan falja fel a vacsoráját. – A szerencsés írói jelenlét, azt hiszem, észrevétlen. Mindig ott van az ember, ahol a lényeges dolgok történnek, ahogy Stendhal és hőse Waterloonál, és nem is tudja közben, hogy aminek szemlélője és részese, az a világtörténelem. Később szinte csodálkozik, hogy a waterlooi csata kellős közepén szemlélődött.

2020. május 9-én 85 éve született Nagykanizsán BERTHA BULCSU író. Több lap - például az Élet és Irodalom - munkatársa volt, s a hetvenes évek elején ő szerkesztette az Új Írást. Termékeny szerző volt, sokat publikált, és sokfajta műfajban alkotott. A kenguru című regénye nagyon ismert, hiszen abból készült a hasonló című népszerű film. Híres drámája a Fürdőigazgató, novelláskötetei közül pedig a Willendorfi Vénusz emelkedik ki.

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Bertha Bulcsu
  Willendorfi Vénusz
  Kiadó: Magvető
  Kiadás éve: 1988
  Oldalszám: 338
  ISBN: 9631413586

  közepes állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  814388
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés