Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Vörösmarty Mihály válogatott művei - 220 éve született VÖRÖSMARTY MIHÁLY

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Vörösmarty Mihály válogatott művei - 220 éve született VÖRÖSMARTY MIHÁLY
 • Vörösmarty Mihály válogatott művei - 220 éve született VÖRÖSMARTY MIHÁLY
 • Vörösmarty Mihály válogatott művei - 220 éve született VÖRÖSMARTY MIHÁLY
990 Ft

2020. december 1-jén 220 éve született a Fejér megyei Kápolnásnyéken VÖRÖSMARTY MIHÁLY költő

A magyar romantika és a reformkor költészetének egyik legnagyobb alakja már gyerekkorában is amolyan széplélek volt, atyja ezért hegedülni taníttatta, de botfüle miatt zenei tanulmányai hamar abbamaradtak. Szívesen verselgetett viszont, mivel azonban korai zsengéivel leginkább diáktársait vette célba, sokszor kellett menekülnie előlük. Felnőve gazdálkodó apja persze szerette volna a kicsiny birtok dolgaiba is bevonni, de ő ahelyett, hogy a cselédeket felügyelte volna, inkább beszélgetett és borozgatott velük, így mégis házitanító lett.

Az egyik legnagyobb magyar költő élete és munkássága évtizedek óta törzsanyag iskoláinkban, így most inkább azt említsük meg, hogy a lírai költészet ezen kiválósága az életben félénk ember volt, különösen a nőkkel szemben viselkedett tartózkodóan. Amint Gyulai Pál írta róla: "Nem táncolt, nem udvarolt, s az édeskedést, bókolást ki nem állhatta". Nem volt bátorsága ahhoz sem, hogy megvallja érzéseit élete nagy szerelmének, Perczel Etelkának, mélyen magába zárta titkát, s fájdalmát sosem heverte ki. "Nem tudom, hogy lesz tovább - írta egy barátjának -, tán gyógyít az idő, de úgy vélem, hogy az a gondolat, mely képzelt boldogságomban szőve volt, pótolhatatlan hiányt fog hagyni egész életemben". Igaza lett.

Talán leghíresebb költeménye mégis későbbi feleségének írt A merengőhöz, valamint az élete alkonyán papírra vetett A vén cigány. De az ő műve az egyik legcsudálatosabb magyar mesejáték, a Csongor és Tünde, továbbá a Zalán futása című nagyívű eposz. S persze nemzetünk második himnusza, a Szózat. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Vörösmarty Mihály válogatott művei I-III.
  Kiadó: Szépirodalmi
  Kiadás éve: 1974
  Oldalszám: 2950
  ISBN: 9631502074

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  316719
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés