Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Vörös és fekete - 235 éve született STENDHAL

-25%
ÚJ
Vörös és fekete - 235 éve született STENDHAL
 • Vörös és fekete - 235 éve született STENDHAL
1 400 Ft
Akció: 1 050 Ft
Kezdete: 2018.01.22   A készlet erejéig!

Életében kevesen méltányolták ezt a különös-kalandos életű, zárkózott írót. Maga is csak arra számított, hogy majd ennek a regényének a megjelenése után ötven esztendő múlva, 1880-ban lesz része megértésben és elismertetésben. Jóslata beteljesedett, sőt Stendhal, a művész és az ember ma érdekesebb és népszerűbb, mint valaha. Palástolt érzelmességében és értelmi fegyelmében két világ, a XVIII. és a XIX. század munkál, és talán ez a – korunktól sem idegen -kettősség teszi, hogy ez az éles szemű katonatiszt és precíz tisztviselő, szenvedélyes-olaszos műkedvelő és gyanakvó diplomata olyan mélyen átéli, de egyszersmind kívülről szemléli, és művészetében hitelesen jeleníti meg kora emberi-társadalmi élményét.

A Vörös és fekete többszörös szín-jelképrendszere azt fejezi ki, hogy a XIX. századelő Franciaországában az egyszerű ember gyereke csak a vörös katonadolmányban vagy a fekete reverendában érvényesülhetett, de a vörös és fekete, a rulett két színe, azt is felidézi, hogy minden ilyen vakmerő törekvés mögött egy szerencsejáték kockázata borong.

2018. január 23-án 235 éve született STENDHAL francia író. Henri Beyle volt az eredeti neve, írói álnevét - a 171-ből a leghíresebbet - egy német városka, Stendhalle után választotta, amikor mint bonapartistának menekülnie kellett Franciaországból, és éppen útjába esett. Pedig a németeket nem különösebben szerette, ő Itáliáért rajongott; amint naplójában írta; "a meleg az egészség és a jókedély alapja", így azután sokszor ment a napfényes Olaszországba melegedni. Imádta a spagettit, a jó borokat és persze a tűzes olasz menyecskéket, állandóan szerelmes volt, nem is nősült meg soha, hogy ne kelljen felhagynia a kalandozással. Bár két leghíresebb regénye a Vörös és fekete, valamint A pármai kolostor, írt egy remek kis könyvecskét A szerelemről címmel is, amelyben rendkívül szellemes megállapításokat tesz a témáról. Amint írja, megfigyelte például, hogy az okos férfiak általában csúnyák, a délceg legények pedig buták. A nők viszont sajnos sokkal szívesebben omlanak - akkor legalábbis még így volt - az üresfejű gárdisták karjaiba, s ez bizony aggodalomra ad okot az emberiség egészséges fejlődésére nézve. Még szerencse, hogy akad néhány olyan férfi, aki nemcsak fess ember, de művelt és szellemes is, mint például ő maga. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Stendhal
  Vörös és fekete
  Európa Diákkönyvtár
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 2012
  Oldalszám: 576
  ISBN: 9630795425

 • Cikkszám
  857257
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés