Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Vízözön - 50 éve hunyt el KODOLÁNYI JÁNOS

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Vízözön - 50 éve hunyt el KODOLÁNYI JÁNOS
 • Vízözön - 50 éve hunyt el KODOLÁNYI JÁNOS
570 Ft

A könyv egyik kulcsalakja, Utnapistim sok ezer évesen a vízözön előtti kor embereinek a világában él. Az úszóhártyás, pikkelyes emberek világa ez, ahol a sárkányok, gyíkok harca valóság. Ez a világ akkor kezd mássá lenni, amikor Utnapistim tudomására jut, hogy egy idő óta nyakra-főre születnek csupasz csecsemők, s később sem nő ki a pikkelyük. Ilyennek születik Ninszun istennő papnőjének, Risat-Ninlilnek fia, Gilgames is, aki korántsem hatalmas erejű, sárkányokat legyőző hős, hanem talán a könyv leghalandóbb szereplője. Az égbolton az „Égi Gyík” megjelenése Lugal, a nagy király csillagászait közeledő katasztrófára figyelmezteti. Mindent elsöprő nagy természeti csapás közeledik. Lugal esztelen vállalkozásba kezd. „Világtornyot” épít, ahová alattvalóit, a birodalom felhalmozott készleteit akarja elhelyezni. A munka csak a terror eszközeivel valósítható meg; a Világtoronynak az emberiséget kellett volna szolgálnia, ehelyett rabszolgaságba hajtotta a birodalom apraja nagyját. Hiába Utnapistim figyelmeztetése, hogy nem ez az életbenmaradás útja. Erről kíséreli meggyőzni országa főpapját, majd utóbb a világbirodalom istenkirályát, barátait, a költőt, a könyvtárost, a csillagászt, a történetírót és a többieket, majd egyedül maradva hatalmas hajót épít. Elhelyezi benne barátait, élelmiszertartalékait, állatait. Amikor az özönvíz megérkezik, az istenkirály Világtornya szempillantás alatt összeomlik, a hajót viszont hátára veszi a víz, Utnapistim a társaival felveszi a küzdelmet a mindent elsöprő viharral, Utnapistim törzse megmenekül, velük együtt a nevelt fiú, Gilgames is, akinek felnövekedése a regény egyik fontos szála.

2019. augusztus 10-én 50 éve hunyt el KODOLÁNYI JÁNOS író. Pályáját versekkel kezdte, majd a Nyugatban megjelent Sötétség című elbeszélésére felfigyelt Móricz Zsigmond, aki aztán segítette a rendszeres publikálásban. Móricz végig nagyra becsülte, 1932-ben ő tartotta a megnyitó beszédet is Kodolányi szerzői estjén a Nyugatban. S bár szociológiai írásai is kiemelkedőek, a legnépszerűbbek történelmi regényei, például a Boldog Margit és a Julianus barát, mely utóbbi szolgált a pár éve készült film alapjául. Híres könyve Az égő csipkebokor is. (KalPress)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Kodolányi János
  Vízözön
  Kiadó: Magvető
  Kiadás éve: 1967
  Oldalszám: 618
  ISBN: 9632705491

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  776684
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés