Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Visegrádi esték - 40 éve hunyt el FÉJA GÉZA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Visegrádi esték - 40 éve hunyt el FÉJA GÉZA
 • Visegrádi esték - 40 éve hunyt el FÉJA GÉZA
570 Ft

Az 1848-ban fellobbant, dicsőséget, majd kínszenvedést osztó szabadságharc sokáig izgatta és mindmáig foglalkoztatja a közvéleményt. „Szenvedélyes viták folytak, olykor a történelmi hitellel mit sem törődve – írja Féja Géza. – A kor hőseit nem viszonyították az egész történéshez, inkább kiemelték, és kedvenc eszményeik vagy vérbő ellenszenvük sugalma szerint alakítgatták. Így azután eljutottunk a tündöklő hérosz és a sátáni bűnbak legendájához, és megfeledkeztünk a felelősség igazságos megosztásáról. A másik mulasztás az előbbi édes gyermeke: a hősben és a bűnbakban egyaránt nem látták meg az embert, a humánum természetes fényeit és árnyait. Regényem ezeket a mulasztásokat igyekszik jóvátenni.”

A szabadságharcban belső küzdelmek is folytak, s végzetes hatásúnak tekinthetjük, hogy két, nagy képességekkel megáldott férfiú, Görgey és Kossuth szembekerült egymással. A fegyverletétel 1849 nyarán már olyan kényszerűség, melyet a legkiválóbb adottságokkal sem lehet megfellebbezni. Talán… talán megelőzni lehetne, ha az egymást kiegészítő képességek egymást erősítve szövetkeznének a legnehezebb feladatokra. De Kossuth „megvonja emberi bizalmának tartósságát, folytonosságát” Görgeytől. Féja Géza nem vitatja Kossuth történelmi nagyságát, s nem akarja helyébe a „bűnbakot” feltolni, csak éppen azt a fekete legendát oszlatja el, melyet itthon és az emigrációban oly makacsul szőttek Görgey alakja köré – s azt a drámát mutatja be, melyet a bizalmatlanság kezdett kibontani, a fegyverletétel és az árulás vádja pedig gyötrelmessé mélyített, s melyre Görgey a sorstól még a rendezhetetlen magánéletet kapta ráadásnak, beteg fiúval, joggal vádaskodó „törvénytelen” lánnyal, kusza szerelmi viszonyokkal, rajongó és elforduló testvéröccsel s korántsem oktalan lelkiismeret-furdalással.

Féja Géza regényében a dialógust juttatta meghatározó és megújító funkcióhoz. A Visegrádi esték minden fejezete nagy lélegzetű és drámia feszültségű párbeszéd, Görgey sorsába és tragédiájába s a szabadságharc eseményeibe, országos drámájába ezeknek a párbeszédeknek az indulati és intellektuális szikrázásánál láthatunk bele. Ebben az izgalmas dialógussorozatban teremtődik meg az a történeti és lélektani folytonosság is, mely nem egyéb, mint az igazi epika mélyárama.

2018. augusztus 14-én 40 éve hunyt el FÉJA GÉZA író, szociográfus, a falukutató mozgalom egyik atyja. Amint egy méltatója írta róla: "Egyik fő kezdeményezője volt a falukutató mozgalomnak, amely megteremtette a magyarság új és lelkiismeretesebb szemléletét". Híres irodalmi szociográfiája, a Viharsarok 1937-ben jelent meg, és hitet tett benne a parasztság melletti életre szóló elkötelezettségéről. Azt vallotta, hogy vissza kell adni a földet a parasztnak, mert különben elvész a magyar, el az ország, a nemzet, amelynek jövője a parasztság sorsa. Megdöbbentően aktuális gondolatok ma is. Féja költő is volt és kiváló irodalomkritikus. Sokat írt kortársairól, Tamási Áronról és Illyés Gyuláról, ő fedezte fel Szabó Pált és Sinka Istvánt. (KalPress)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Féja Géza
  Visegrádi esték
  Kiadó: Szépirodalmi
  Kiadás éve: 1976
  Oldalszám: 476
  ISBN: 9631506509

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  931225
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés