Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Világos pillanat - 210 éve született ROBERT SCHUMANN

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Világos pillanat - 210 éve született ROBERT SCHUMANN
 • Világos pillanat - 210 éve született ROBERT SCHUMANN
 • Világos pillanat - 210 éve született ROBERT SCHUMANN
 • Világos pillanat - 210 éve született ROBERT SCHUMANN
570 Ft

A romantikus zeneszerzők legromantikusabbja, a dalművészet egyik legnagyobb mestere, a kibontakozó XIX. század úttörő muzsikusa és a magas színvonalú zenekritika megalapozója: Robert Schumann – az őrültek házában fejezte be rövid, de alkotásokban gazdag életét. Ambrózy Ágoston megkapóan szép regénye a megbomlott agyú zeneszerző szakadozott visszaemlékezéseinek, lázálmainak és világos pillanatainak formájában írta meg e nagy lélek vívódásait. A víziószerű képekben nemcsak Schumann élete és tragédiája, hanem a feltörő új korszak minden jelentős eseménye és képviselője is elvonul az olvasó előtt. Vidám, tragikus, megrendítő és költői részletekben gazdag Ambrózy új könyve, mely a magyar nyelvű életrajzirodalom egyik legértékesebb alkotása.

 

2020. június 8-án 210 éve született ROBERT SCHUMANN német zeneszerző

 

Súlyosan terhelt családból származott, és gyenge idegzetétől már gyermekkorában sokat szenvedett. Betegesen szótlan ember volt, és ez egész életében akadályozta, tanári, majd kórusvezetői állását fiatalon azért kellett otthagynia, mert egyszerűen nem szólt a diákjaihoz és a kórus tagjaihoz, akik így nem tudták, mit akar tőlük.

 

Eredetileg különben zongoraművész akart lenni, ám egyik ujját gyengének találta, és úgy döntött, majd ő rendbehozza. A szakírók visszafogott megfogalmazása szerint is "eszeveszett kísérletekbe" kezdett, ami persze rosszul sült el, és ujja végleg megbénult. Ha már nem lehetett a zongora Paganinije, komponistaként akart bizonyítani, zongoradarabjai olyan nehézre sikerültek, hogy alig-alig vállakozik rá előadni valaki, húszévesen komponált Toccatájának a virtuóz Szvjatoszlav Richter veselkedett neki, s nem is igen hallhatjuk ma sem más előadásában.

 

Zaklatott idegrendszere ellenére - vagy talán éppen azért - remekművek sorát alkotta, C-dúr fantáziája "éteri magasságú" muzsika, imádott feleségéhez írt szerelmes Klara-dalai pedig különösen népszerűek lettek, amint írták: fékevesztett átéléssel énekelték a derék polgárasszonyok, mert "amit az élet megtagadott, azt ölelték magukhoz a zenében".

 

Művei alapján ünnepelt komponista lehetett volna, ám egyre súlyosbodó idegbaja miatt még sikereinek sem tudott örülni, látomások és hallucinációk gyötörték, végső kétségbeesésében aztán a Rajnába ugrott. S bár kimentették a jeges folyóból, muszáj volt elmegyógyintézetbe zárni, a romantikus zene nagy mestere ott halt meg. (Kalendárium Press)

 

 • Ambrózy Ágoston
  Világos pillanat
  Robert Schumann életregénye
  Kiadó: Zeneműkiadó
  Kiadás éve: 1964
  Oldalszám: 467

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  356317
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés