Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Via Sancti Martini - 1620 éve hunyt el Tours-i SZENT MÁRTON

-25%
ÚJ
Via Sancti Martini - 1620 éve hunyt el Tours-i SZENT MÁRTON
 • Via Sancti Martini - 1620 éve hunyt el Tours-i SZENT MÁRTON
 • Via Sancti Martini - 1620 éve hunyt el Tours-i SZENT MÁRTON
 • Via Sancti Martini - 1620 éve hunyt el Tours-i SZENT MÁRTON
3 990 Ft
Akció: 2 993 Ft
Kezdete: 2017.11.07   A készlet erejéig!

Szent Márton kora egyik legnagyobb utazója volt. Első nem mártír szentként a hosszú élet mellett megadatott neki, hogy kontinensünk jelentős részét bejárhatta. Utazásainak sora nem ért véget halálával, hiszen holtteste kalandos úton került Tours-ba, majd ereklyéi is nagy utat tettek meg: hol a viking támadók elől menekítették, hol a szent tisztelete jeléül juttatták el azokat távoli tájakra 1913-ban éppen Szombathelyre. Szent Márton népszerűségét a középkorban jól jelezte a Tours-ba irányuló zarándokok tömege. Ehhez fogható sokaság csak a római és a jeruzsálemi zarándoklatokon vett részt.

Szent Márton Szombathely szülötte. Mind a mai napig olvasható a neki szentelt templomban a felirat: Hic natus est sanctus Martinus, vagyis Itt született Szent Márton. Márton hosszú évszázadokra Európa-szerte ismertté tette Szombathelyt, így könnyű dolga volt a középkori zarándoknak, ha el akart jutni Szent Márton szülőhelyére. Viszonylag egyszerűen tájékozódhatott, hiszen mindenki által jól ismert helyre tartott, amelyet Patria sancti vagy divi Martini (azaz Szent Márton hazája) megnevezéssel még a korabeli térképek is feltüntettek.
Kötetünk a mártoni, az európai népeket összekötő valódi és képletes utak, kultuszhelyek és azok változásainak bemutatásával az európaiságot megalapozó több évszázados hagyományok továbbélését állítja középpontba.

2017. november 8-án 1620 éve hunyt el Tours-i SZENT MÁRTON katolikus püspök. Az egykori pannoniai Sabariában, a mai Szombathelyen született, egy pogány tribunus fiaként. Apja akaratából ő is katona lett, mivel azonban már fiatalon a keresztény tanokkal kacérkodott, nem vált jó harcos belőle, később ki is lépett a hadseregből. Akkortájt történt vele a legendás eset, amikor egy vacogó koldusnak adta kettéhasított köpenye egyik felét, s álmában azt látta, hogy a köpenybe Jézus burkolózott. Az élmény hatására végleg a keresztény hitre tért, előbb szerzetesként tevékenykedett, s olyan tekintélyt szerzett, hogy a korábbi püspök halála után szinte erőszakkal Tours püspökévé nevezték ki. Közmegelégedésre látta el hivatalát, s legendája szerint sok csodát is tett. Ö a koldusok, a katonák és a szőlőművelők védőszentje, Franciaország patrónusa. 397. november 11-én temették el, ezért emléknapját akkor tartjuk. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Via Sancti Martini
  Szent Márton útjai térben és időben
  Szerkesztő: Tóth Ferenc
  Kiadó: MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont
  Kiadás éve: 2016
  Oldalszám: 376
  ISBN: 9789634160472

 • Cikkszám
  288829
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés