Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Verset mondok - 90 éve született LATINOVITS ZOLTÁN

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Verset mondok - 90 éve született LATINOVITS ZOLTÁN
 • Verset mondok - 90 éve született LATINOVITS ZOLTÁN
 • Verset mondok - 90 éve született LATINOVITS ZOLTÁN
 • Verset mondok - 90 éve született LATINOVITS ZOLTÁN
 • Verset mondok - 90 éve született LATINOVITS ZOLTÁN
570 Ft

"...Valaha a szövegelőadásnak is voltak Paganinijei és Liszt Ferencei, aztán sokáig nem voltak... Színészet és előadóművészet úgy eltávolodott egymástól, hogy szólás lett, a versmondó színész feledje el színész múltját, az előadóművésznek eszébe se jusson, hogy színjátszás is van a földön, azaz, hogy ő is játsszon, ez természetesen tévedés. Az előadóművész is színész, s neki is játszania kell, azzal a különbséggel, hogy neki nem a szöveg cselekményét kell életre keltenie. Gondolatom az, hogy az előadóművésznek magát a költőt kell megjátszania, vagyis az alkotás hosszú folyamatát kell olyan röviden összefoglalnia, mint maga a vers, a költőt kell életre keltenie úgy, ahogy ő a költőt a mű első élményében, az alkotás küzdelmében elképzeli." Latinovits Zoltán

2021. szeptember 9-én 90 éve született LATINOVITS ZOLTÁN színész. A magyar színjátszás eredeti egyénisége, legnagyobb színészeink egyike volt. Számos emlékezetes szerep megformálása fűződik a nevéhez, így a Marió és a varázsló Cippolája, vagy a Tóték Őrnagya, utolsó alakítása - A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak címszerepe - pedig immár legendává vált. Ő volt az egyik legjobb magyar versmondó, Ady-lemeze óriási sikert aratott. Sokat filmezett, az Utazás a koponyám körül című filmben ő játszotta az író és énje kettős szerepét, s ezzel elnyerte San Sebastianban a legjobb férfi alakítás díját. Emlékezetes alakítást nyújtott az Isten hozta, őrnagy úr című filmben, az Egy szerelem három éjszakája című film Menyhért szerepében, s kirobbanó sikert aratott a Huszárik Zoltán csodálatos Szindbád című filmjének címszerepével. Ködszurkáló és Verset mondok című könyveit megjelenésük után azonnal elkapkodták, s később szinte lehetetlen volt egy-egy példányához hozzájutni. Legendás volt pályakezdése is. Történt pedig, hogy a körülrajongott Bajor Gizi betévedt egy gimnáziumi önképzőkör műsoros estjére, amelyen Latinovits Zoltán is játszott egy párszavas, nyúlfarknyi szerepet. Az előadás végén Bajor Gizi bement a kissé beszédhibás fiúhoz, aki rendkívül zavarban volt. "Vörös fülekkel álltam elé, s a megtiszteltetéstől vacogtam - vallotta be később -, még bemutatkozni sem tudtam rendesen". Bajor Gizi azonban felismerte tehetségét; Menjen színésznek - mondta neki. Ez a pár szó döntötte el, hogy a sok mindenhez kedvet érző fiú nem sportoló, költő, zenész vagy festő, hanem színész lett. Tragikus körülmények között hunyt el, Balatonszárszón öngyilkos lett. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Latinovits Zoltán
  Verset mondok
  Kiadó: Népművelési Propaganda Iroda
  Kiadás éve: 1978
  Oldalszám: 198
  ISBN: 9635623364

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  371505
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés