Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Vasy Géza: Nagy László (Elektra) - 40 éve hunyt el NAGY LÁSZLÓ

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Vasy Géza: Nagy László (Elektra) - 40 éve hunyt el NAGY LÁSZLÓ
 • Vasy Géza: Nagy László (Elektra) - 40 éve hunyt el NAGY LÁSZLÓ
 • Vasy Géza: Nagy László (Elektra) - 40 éve hunyt el NAGY LÁSZLÓ
 • Vasy Géza: Nagy László (Elektra) - 40 éve hunyt el NAGY LÁSZLÓ
570 Ft

Pályaszakaszt zár és újabbat nyit meg az 1956-os fordulópont és az addig megtett utat összegző Deres majális, de korántsem olyan éleset, mint az 1952-ben kezdődő. S míg e két időpont jelentősége nyilvánvaló a komolyabb pályaértelmezésben, már sokkal elmosódottabb az 1956 utáni bő két évtized egységének vagy szakaszokra tagolhatóságának megítélése, hiszen lényegében egységes ez a pályaszakasz. Ezalatt a költőnek három verseskötete jelent meg, s ezek is viszonylag távol egymástól. Mivel e kötetek több szempontból is megkülönböztethetők, eléggé természetesnek látszik, hogy a nagy perióduson belül a három kötetet három kisebb korszaknak lássuk. Erősíti ma már e nézetet az is, hogy Nagy László számára egy-egy kötete soha nem versek halmaza volt. Mint az utolsó könyv kapcsán a napló is bizonyítja: hosszú hónapokra igénybe vette a kötetszerkesztés feladata, jó néhány versét eközben írta, hiányzó helyeket kitöltve. Tehát nemcsak az egyes versekkel, hanem a kötetegésszel is közölni akart valamit.

2018. január 30-án 40 éve hunyt el NAGY LÁSZLÓ költő. Halk szavú lírikus volt, ennek ellenére - vagy talán éppen ezért - a XX. század magyar költészetének legragyogóbb képviselőjeként tiszteljük emlékét. Életét és művészetét ezer szál kötötte a hithez és népi gyökereihez, e két elkötelezettsége befolyásolta minden cselekedetét és valamennyi irodalmi megnyilvánulását. "Átkozott és babonás, konzervált őskori szokások közé születtem a Bakonyalján - írta egyszer -, ott nevelődtem mesék és balladák közt, a bájolók parancsoló ritmusában, a házra támadó regösénekek Niagarájában". Kivételes adottságai egészen hamar megmutatkoztak, amint valaki írta: "tehetsége olyan természetesen és könnyedén emelkedik a magasba a népköltészetnek ebből a színes világából, ahogy a madár száll a táj fölé". Első versét még gyerekként írta, s bizony a "Réce, réce, kanréce, / Nem kell nekem ebédre!" szellemes kis kétsorosa nem aratott valami nagy sikert. Amint Nagy László később be is vallotta: " Ez az első versem. Azért emlékezetes, mert nagyon megvert érte az apám. Azon a vasárnapon ugyanis, mivel én büdösnek találtam a tollát, a testvéreim sem ették meg a kacsát". Nagy Lászlót később az élet is sokszor megverte őszinte verseiért, de zokszó nélkül viselte sorsát. Talán mert a falusi élet megtanította rá; az erősebb természeti (és társadalmi) hatalmakkal kár mindenáron küzdeni. S bár becsülte a szavak erejét, igazán a két kezével végzett munkában bízott. "Ajándékkal ért fel, ha nézhettem, hogyan dolgozik a kovács, a bognár, az asztalos vagy a szíjgyártó" - vallotta be később, s ő maga is aranykezű ezermester volt. S a versen kívül csak a munka volt szent előtte, sokszor a lantot is letette miatta. Egyszer a versfaragás megszakításának okát firtató kérdésre például tiszta őszinteséggel azt válaszolta: "Hazamegyek Iszkázra. Meg kell már csinálnom a fészer tetejét". (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Vasy Géza
  Nagy László
  Kiadó: Elektra
  Kiadás éve: 1999
  Oldalszám: 118
  ISBN: 9639205176

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  154575
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés