Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Vas István (Arcok és vallomások) - 110 éve született VAS ISTVÁN

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Vas István (Arcok és vallomások) - 110 éve született VAS ISTVÁN
 • Vas István (Arcok és vallomások) - 110 éve született VAS ISTVÁN
 • Vas István (Arcok és vallomások) - 110 éve született VAS ISTVÁN
 • Vas István (Arcok és vallomások) - 110 éve született VAS ISTVÁN
570 Ft

A Nyugat harmadik nemzedékéhez tartozó Vas István költészetének megkülönböztető újdonsáa a költő magatartásnak: a hangnak és a mondanivalónak – az ő kifejezésével – „ómódi modernsége”, amely életművét nem tudta elképzelni egy határozottan megrajzolt személyiség, sőt ezen túl bizonyos fokig a személyiségnek s vele együtt a költői-emberi környezetnek a története nélkül. 1932-ben napvilágot látott első kötetétől indokainak, nyilvánvaló és rejtett rugóinak a valóság érdes nyelvén való, becsvágyóan pontos, hétköznapian bátor vállalására azoktól az európai költőktől is bátorítást kapott, akiket – szenvedélyes műfordítóként – ő fedezett fel a magyar irodalmi köztudat számára: mindenekelőtt Apollinaire-től, aztán Eliottól és Kavafisztól.

A huszadik századi modern líra e nagy példái megerősítették őt abban, amire kezdettől fogva törekedett: nem formai, hanem lényegi modernségében, amely a lírát a megismerés pótolhatatlan lehetőségének tekinti, s Vas István számára a Kelet-Európa közepén élő költői egzisztencia alapvető sorshelyzeteinek könyörtelen és fájdalmas lírai elemzésével volt egyértelmű – fél évszázadon át. Vas István ezt a kelet-európai történelmet a szocialisztikus ember érzékenységével élte át, a hazához és a magyar költészethez való tartozás eltéphetetlen tudatával. Így valósult meg verseskönyvei folyamatában az a „józan és kemény” és a magyar költészetben egyedülálló „riportregény”, amelynek hőse – és elszenvedője – maga a költő: az az ember, aki – mint egyik korai versében írta önmagáról – „nem hátrált meg gyáván a harc elől, mit kínált végzete, de önmagához mindig hű maradván, kicsiny erővel szembeszállt vele, s bár természettől nem volt épp kemény, bús elszántsággal megmaradt helyén”.

A fiatal költő-pályatárs, Sumonyi Zoltán könyve ennek a lírai regénynek az életrajzi hátterét idézi fel; tanulmánya élet és mű összefüggéseinek megvilágítása sok tekintetben egy nemzedék történetének a teljesebb megértése szempontjából is nélkülözhetetlen dokumentumanyag felhasználásával.

2020. szeptember 24-én 110 éve született Budapesten VAS ISTVÁN költő és műfordító. Számos nagyszerű műve közül is talán az Egy szerelem három éjszakája című zenés tragédiája a legnépszerűbb, amelyet egyébként Hubay Miklóssal és Ránki Györggyel közösen írt. Egyike volt legjobb műfordítóinknak.

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Sumonyi Zoltán
  Vas István
  Arcok és vallomások
  Kiadó: Szépirodalmi
  Kiadás éve: 1982
  Oldalszám: 264
  Kötés: Puhatáblás
  ISBN: 9631522199

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  434251
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés