Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Vallomások - 285 éve hunyt el II. RÁKÓCZI FERENC

-25%
ÚJ
Vallomások - 285 éve hunyt el II. RÁKÓCZI FERENC
 • Vallomások - 285 éve hunyt el II. RÁKÓCZI FERENC
 • Vallomások - 285 éve hunyt el II. RÁKÓCZI FERENC
 • Vallomások - 285 éve hunyt el II. RÁKÓCZI FERENC
6 500 Ft
Akció: 4 875 Ft
Kezdete: 2020.04.06   A készlet erejéig!

Rákóczi Vallomások című műve Szent Ágoston 1-2. könyvéhez hasonlóan soliloquium (solus: egyedül loqui: beszélni), belső monológ. Az egyes szám második személy, az isteni Jóság áll a mű középpontjában, és minden történés az Úr akaratából megy végbe, és alakul végtelen kegyelme folytán. Három könyvből áll a mű. Az első Rákóczi születésétől 1703 júniusáig, a szabadságharc megindulásáig tartó életszakaszhoz, a második 1711-1717 közepéig a lengyel- és franciaországi emigrációhoz kötődő eseményekhez , a harmadik 1717-1719 végéig a törökországi reményekhez és kudarcokhoz kapcsolódik.

2020. április 8-án 285 éve hunyt el II. RÁKÓCZI FERENC, Erdély és Magyarország vezérlő fejedelme

A magyar történelem egyik legnagyobb alakja volt, a nevét viselő szabadságharc vezére. S remélhetőleg minden hazánkfia tisztában van vele, hogy a dúsgazdag családban született Rákóczi mindenét odahagyva állt a magyar szabadság ügye mellé, és harcát elbukva nemcsak földi javait vesztette el, de végül szeretett hazáját is. 1703-ban állt a nemzeti felkelés élére, saját gondtalanságát áldozva fel ezzel a nemzet oltárán, s bizonyítván egyúttal, hogy igaz ügyért harcol. Jöttek is zászlaja alá sokan, melléálltak a kurucok is, s így a Rákóczi szabadságharcnak katonai esélye volt a győzelemre. Számos ok és bonyolult nemzetközi összefüggések miatt küzdelmük mégis elbukott, de a harcok nyolc éve a magyar történelem egyik legfényesebb időszaka, amelynek hatása egész Európa fejlődésére meghatározó volt. Köszönhetően sok tekintetben magának Rákóczinak, aki 27 évesen lett a szabadságharc vezére, s nemcsak fiatalos bátorságáról, hanem korát meghazudtoló politikai bölcsességéről is tanúbizonyságot tett.

Kivételes ember volt, fiatalon a férfias szórakozások nagymestere, ugyanakkor rendkívül művelt gondolkodó. Főúrhoz méltón tökéletesen tudott németül, franciául és latinul, de azzal már kirítt a magyar arisztokraták közül, hogy bravúrosan írt és beszélt magyarul is, híres gyömrői szónoklata a műfaj egyik legnagyobb teljesítménye. Ha nem lett volna a kor legtekintélyesebb politikai főszereplője, ő lehetett volna a korszak legjelentősebb magyar írója. Harcostársai nem csak nagy államférfiként tisztelték, de emberi tulajdonságai miatt egyenesen rajongtak is érte. Különösen közvetlensége volt rokonszenves, éppúgy megtalálta a hangot a legelőkelőbb nemesekkel, mint a legszegényebb parasztokkal. Egyébként is vonzódott az egyszerű élethez, a számkivetésben például szívesen barkácsolt, amint Mikes Kelemen beszámolt róla: "... aki látná, azt mondaná, hogy valamely mesterember, vagy fúr, vagy farag, vagy az esztergapadon dolgozik, és az ő gyönyörű szakálla sokszor tele van forgáccsal, hogy maga is neveti magát".

Mert a szabadságharc bukása után száműzetésbe kényszerült, de haláláig reménykedett hazatérésében a nemzet. De nem adta meg neki a sors, hogy szeretett hazájában haljon meg, Törökországban távozott az élők sorából. Rodostói haláláról is Mikes Kelemen számolt be; "Amitől tartottunk, abban már benne vagyunk. Az Isten árvaságra téve bennünket, és kivévé ma közülünk a mi édes urunkat és atyánkot, három után reggel. Ma nagypéntek lévén, mind a mennyei, mind a földi atyáinknak halálokot kell siratni..." (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Rákóczi Ferenc
  Vallomások
  Kiadó: Alexandra
  Kiadás éve: 2003
  Oldalszám: 486
  ISBN: 9789633686331

 • Cikkszám
  621365
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés