Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Vajda János összes költeményei - 190 éve született VAJDA JÁNOS

-25%
ÚJ
Vajda János összes költeményei - 190 éve született VAJDA JÁNOS
 • Vajda János összes költeményei - 190 éve született VAJDA JÁNOS
 • Vajda János összes költeményei - 190 éve született VAJDA JÁNOS
 • Vajda János összes költeményei - 190 éve született VAJDA JÁNOS
 • Vajda János összes költeményei - 190 éve született VAJDA JÁNOS
4 200 Ft
Akció: 3 150 Ft
Kezdete: 2017.05.04   A készlet erejéig!

Vajda János verseinek teljesnek mondható kiadása, Kozocsa Sándor munkája 1941-ben jelent meg; ezt később néhányszor javították és átdolgozták, utoljára 1982-ben. Emellett megindult 1969-ben a kritikai kiadás, Barta János szerkesztésében, és sajnos máig sem zárult le.
Jelen kiadásunk a kritikai kiadás első három kötetén alapul. Felépítésében, szerkezetében annak elveit követi: a kisebb, rövidebb lírai és epikai művek után a hosszabb költői művek (köztük elbeszélő költemények, verses regények, egy dráma s egy meghatározhatatlan műfajú, hosszú "egészségügyi tanács-adó") következnek, keletkezésük időrendjében. Az egyes művek jegyzetei a legszükségesebb tudnivalókat és szövegmagyarázatokat közlik. A költő összes verseit több mint két évtized múltán korunk igényeinek megfelelő javított, pontos szövegű kiadással adjuk közre.

2017. május 7-én 190 éve született VAJDA JÁNOS költő, író, publicista, a XIX. század második felének egyik legnagyobb lírikusa, Petőfi eszméinek ápolója és Ady költészetének előfutára. A magyar irodalomban talán nem volt olyan kiváló képességű alkotó, aki hozzá hasonló érdektelenség mellett alkotta volna műveit. Akármibe fogott, kudarcot vallott vele; megbukott drámájával, elbeszélő költeményeivel, még csodálatos szerelmes versei sem tetszettek szinte senkinek. A megalázó kudarcok elől a szerelembe menekült, de szegény Vajdának a nőkkel sem volt szerencséje. Élete első és legnagyobb szerelme, Gina nemigen érdemelte meg rajongását, s ezt Vajda némiképp tudta is, jellemző kettejük viszonyára, hogy a szerelmes költő késsel a zsebében járt randevúra. Egyébként is rendkívül erőszakos ember volt, nemcsak a férfiakkal, de a nőkkel szemben is, felesége, Bartos Róza önéletírásában számos esetről be is számol. Megesett például, hogy Vajda letépte róla a ruhát, és az anyaszült meztelen asszonyt kergette a házban. Persze Róza is megérte a pénzét, tizennyolcévesen törvénytelen gyereket szült, akivel persze nem dicsekedett - nem is ő nevelte -, s amikor pár hónap múlva megismerkedett az 53 éves Vajdával, természetesen őt sem avatta be titkába. A költőt nem is nagyon érdekelték a részletek, halálosan beleszeretett a szemrevaló lányba. Åm amikor kiderült a turpisság, Vajda beadta a válást, arra hivatkozva, hogy házasságukat "nem hálták el". A szerelmi csalódásból szokás szerint az irodalomhoz menekült, és élete alkonyán Jókai segítségével még a remény is felvillant művészetének kései elismerésére, de végül ez a kísérlet sem sikerült. Amikor meghalt, még a költészet iránt érdeklődők sem nagyon tudták, hogy mekkora költő távozott vele. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 • Vajda János összes költeményei
  Osiris klasszikusok sorozat
  Kiadó: Osiris
  Kiadás éve: 2004
  Oldalszám: 872
  ISBN: 963389686

 • Cikkszám
  919250
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés