Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


VII. Olivér - 75 éve hunyt el SZERB ANTAL

ÚJ
Raktárkészlet: 1 db
VII. Olivér - 75 éve hunyt el SZERB ANTAL
 • VII. Olivér - 75 éve hunyt el SZERB ANTAL
570 Ft

Egy király megunja a magas tábornoki gallért és azt a sok más korlátot, ami őt a közönséges halandóktól elválasztja. Forradalmat szervez maga ellen, és otthagyja ősei trónját. De milyen foglalkozást válasszon, amikor az uralkodáson kívül semmihez sem ért? Természetesen szélhámos lesz. De ehhez sincs semmi tehetsége, a szélhámosságot csak színleli. Szerencsére a véletlen jóvoltából egészen rendkívüli helyzetbe kerül: azt kell szélhámoskodnia, hogy az, ami – VII. Olivér exkirály. Mi ez? A legősibb vígjátéki forrás, a személycsere egy fejtetőre állított változata? Paradoxonok halmozása a kor divatja szerint? Vagy az egzisztencialista filozófia egyik legizgalmasabb problémájának – mi a személyiség? – játékos feldolgozása és persziflázsa egyszerre?

Szerb Antal 1942-43-ban A. H. Redcliff angol írói álnév mögé rejtőzve jelentette meg ezt a bűbájos regényt, s nem sokkal ezután Ex címmel vígjáték formájában is feldolgozta a történetet.

2020. január 27-én 75 éve hunyt el SZERB ANTAL író és irodalomtörténész

A magyar irodalom egyik legműveltebb alkotója volt, óriási tudásán mindenki elképedt, aki találkozott vele. Ennek ellenére nem volt magányos szobatudós, megközelíthetetlen cédulázó, sőt. Ő volt a társaság központja, szellemes csevegő és gáláns világfi.

Minden írásán átsüt jellegzetesen finom humora és páratlan intelligenciája. Ezért nemcsak A Pendragon legenda, az Utas és holdvilág, vagy A királyné nyaklánca című szépirodalmi műveit nem lehet letenni, de még a Magyar irodalomtörténet és A világirodalom története című tudós munkái is lebilincselő olvasmányok. Talán mert állandóan kísérletezgetett, ő maga szinte irtózott a szokványos mindennapiságtól, amint egyik regényhősével ki is mondatta: "Sohsem sikerült kinövekednem abból a kamaszkori állapotból, amikor az ember szinte kísérletezve ölti magára a különböző személyiségeket. Magam is megdöbbenek olykor, ha végignézem lelki gardrobom gazdagságát." Szerette az élet szépségeit, nem véletlenül írta az Utas és holdvilág utolsó soraiban, hogy "Életben kell maradni.... És ha az ember él, még mindig történhetik valami".

Neki nem sikerült megúsznia. Pedig szinte mindenki szerette, kevés rokonszenvesebb embert ismer a magyar kultúrtörténet. A balfi munkatáborban mégis puskatussal verte agyon egy továbbszolgáló magyar őrmester. Jellemző Szerb Antal kiváló jellemére, hogy két katonatiszt hamis nyíltparanccsal ki akarta menteni a pokolból, de ő nem hagyta ott a bajban barátait, Halász Gábort és Sárközy Györgyöt. Lefagytak az ujjai, nem volt cipője, barátai elintézték, hogy fedett helyen dolgozhasson. De ő sáncásásra jelentkezett, mint mondta: "Tudom, hogy meghalok, de köztetek akarok meghalni." (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Szerb Antal
  VII. Olivér
  Kiadó: Magvető
  Kiadás éve: 1982
  Oldalszám: 276
  ISBN: 9632718062

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  163898
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés