Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Üvöltő szelek - 170 éve hunyt el EMILY BRONTE

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 0 db
Üvöltő szelek - 170 éve hunyt el EMILY BRONTE
 • Üvöltő szelek - 170 éve hunyt el EMILY BRONTE
 • Üvöltő szelek - 170 éve hunyt el EMILY BRONTE
890 Ft
Nincs raktáron

A korabeli kritika értetlenül fogadta ezt a „rendhagyó” regényt, Emily Brontë egyetlen prózai alkotását. Még nővére, Charlotte is jóformán mentegetni, magyarázni, szépíteni próbálja ezt az elemi erejű, jóformán a semmiből kiszökkent alkotást – az Üvöltő szelek második kiadásához, 1850-ben írt előszavában „primitív műhelyben, egyszerű szerszámokkal” készült, gránittömbből durván faragott szoborhoz hasonlítja immár halott húga regényét.

Ma már a Brontë nővérek közül a kritika is, az olvasói közvélemény is Emilyt tartja a legnagyobbnak, az Üvöltő szelek-et nemcsak jobbnak, mint akár a Jane Eyre-t, hanem világirodalmi rangú műnek, a 19. század egyik reprezentatív nagy regényének. Gyűlölet és szerelem együttélését, egymást erősítő-romboló hatását Emily Brontë előtt talán senki, azóta is csak kevés alkotó érzékeltette ilyen elemi erővel.

Emily Brontë – írja Ruttkay Kálmán – „nem moralizál, nem a büntető törvénykönyv paragrafusaiban gondolkozik, nem gondol a társadalom működését szabályozó erkölcsi normákkal, nem hívja segítségül az isteni igazságszolgáltatást, s ő maga sem szolgáltat költői igazságot. Nála, mint minden más, a jó és a rossz is a »lenni vagy nem lenni« nagy alapkérdésének függvénye.”

2018. december 19-én 170 éve hunyt el EMILY BRONTE angol írónő. Egyetlen regényt írt, mégis előkelő helyet szerzett a világirodalom történetében, az Üvöltő szelek ugyanis remekmű, a belőle készült film pedig szintén világsikert aratott. A mű az emberi életről szóló lírai vallomás, s szerkezetét tekintve teljesen újat hozott az angol irodalomban; a cselekmény ugyanis nem kronológikus sorrendet követ, hanem visszafelé peregnek benne az események. A regényt sokan az antik tragédiákhoz hasonlították, sőt egyesek íróját Shakespeare-rel egy lapon emlegetik. A mű természetesen magyarul is olvasható, csakúgy mint versei. Mindössze 30 évet élt. (Kalendárium Press)

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Emily Brontë
  Üvöltő szelek
  Fordította: Sőtér István
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 1978
  Oldalszám: 396
  Kötés: Keménytáblás
  ISBN: 9630711265

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  0 db
  Cikkszám
  419088
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés