Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Úton-útfélen - 30 éve hunyt el ABODY BÉLA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Úton-útfélen - 30 éve hunyt el ABODY BÉLA
 • Úton-útfélen - 30 éve hunyt el ABODY BÉLA
 • Úton-útfélen - 30 éve hunyt el ABODY BÉLA
570 Ft

Az író könyvéről:
"Az ember utazik, aztán külföldre ér. Belép a fülkébe az osztrák kalauz anyaszült meztelen, ám plörőz kalapban, kezet szorít veled, s tíz forintot kér tőled kölcsön; szombatig, úgymond, megadja. Még izgalmasabb jelenség az olasz vámos - persze arról csak akkor érdemes elmélkedni, ha továbbutazol Ausztriából, és nem maradsz ott nyaralás vagy disszidálás céljából -, nos az olasz vámos korántsem mezítelen, viszont tótágast jár és folyékonyan beszél magyarul; fejlett színibírálatunk kedvéért tanulta meg e szép nyelvet, saját bevallása szerint. Mindennapos útiélmények ezek. Grotex? Nem groteszk?

Tartozom a cím történetével. Első ilyen írásomat - még fiatal voltam és szép, mint egy görög isten - elvittem egy úrhoz, aki megjelenéséről dönthetett. (Ma már saját megjelenéséről sem dönthet, mert hogy az élet szigorú, mint a rulettgolyó és Loyolai Szent Ignác együttvéve; jobb hasonlatok most nem jutnak az eszembe.) - Nem rossz ez - mondta a főnök. - Csak az a baj, hogy grotex. Az utókor őt igazolta."

2020. augusztus 17-én 30 éve hunyt el ABODY BÉLA író

Amikor egyszer megkérdezték tőle, "minek tartod magad: írónak, irodalomtörténésznek, kritikusnak, zeneesztétának, konferansziénak, előadónak vagy satöbbinek?" szellemesen válaszolt: "Maradjunk a satöbbinél", s igaza volt. Hiszen semmi nem volt teljes szívvel, ugyanakkor az irodalom valamennyi műfaját művelte, s mindegyikben nagy sikereket aratott.

Amint megállapították róla, életének hat évtizedébe százhúsz évnyi munka zsúfolódott, még lapszerkesztő és a Vidám Színpad igazgatója is volt. Főként novellái és humoreszkjei voltak népszerűek, de két drámáját is bemutatták. Leginkább azonban beszélni szeretett, "amióta kinőttem a csecsemőkorból, egyfolytában beszélek" - mondta egy interjúban, s jellegzetes, senkivel össze nem téveszthető hanghordozását mindenki szerette. S volt miről anekdotáznia, legendák jártak kártyázásairól, rulettezett, lóversenyzett, állandó vendége volt a Hungária kávéháznak, 1956-ban pedig kasszát robbantott egy bécsi kaszinóban. "Én sohasem törekedtem arra, hogy a magánéletemet összetévesszék egy ferencrendi szerzetesével" - mondta egyszer, s nem is fenyegette ez a veszély. Mindig történt vele valami, s amikor kalandjait előadta, dőlt a nevetéstől a hallgatóság.

Ő maga is jókedélyű ember volt, s ugyanakkor folyton végrendelkező hipochonder, aki élete végén aztán tényleg súlyos beteg lett. Nekrológját saját maga írta meg, halála előtt másfél évtizeddel, rá jellemző fanyar humorral: "Búcsúzom magamtól, Béla bácsitól, a nemzet nyerítőgépétől, az örökvidámtól". (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Abody Béla
  Úton-útfélen
  Kiadó: Szépirodalmi
  Kiadás éve: 1976
  Oldalszám: 238
  ISBN: 9631506568

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  709817
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés