Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Utolsó magyar királynénk, Zita - 30 éve hunyt el ZITA

-25%
ÚJ
Utolsó magyar királynénk, Zita - 30 éve hunyt el ZITA
 • Utolsó magyar királynénk, Zita - 30 éve hunyt el ZITA
 • Utolsó magyar királynénk, Zita - 30 éve hunyt el ZITA
 • Utolsó magyar királynénk, Zita - 30 éve hunyt el ZITA
 • Utolsó magyar királynénk, Zita - 30 éve hunyt el ZITA
1 695 Ft
Akció: 1 271 Ft
Kezdete: 2019.03.12   A készlet erejéig!

Zita királyné élete is elég tragikus volt, hiszen alig ment férjhez IV. Károlyhoz, kitört a világháború, és bár sorra szülte férjének a gyerekeket, Károly pedig osztrák császár és magyar király lett, a történelem elsöpörte mindkettejüket. Vereség, lemondás, két sikertelen próbálkozás a magyar trón legalább a magyar! - megszerzésére, aztán nagyhatalmi összefogással száműzetés, ahol férjét utolérte a halál. Keveset tud az átlagember arról, hogyan élt Zita még ezután vagy fél évszázadot, hogyan nevelte fel gyermekeit. Emellett az olvasó még tudomást szerezhet számos egyéb Habsburg-rokonról, olyanokról is, akik balkézről születtek már korábban, és egy rohamosan változó világban voltaképpen mint Habsburgok már nem is élhettek.

2019. március 14-én 30 éve hunyt el ZITA bourbon-pármai hercegnő, az utolsó magyar királyné. Izgalmas várakozással fogadta a hazai közvélemény a hírt Károly Habsburg főherceg eljegyzéséről, hiszen Ferenc Ferdinánd trónörökös zűrös magánélete miatt megvolt az esélye annak, hogy Károly végül mégis a magyar trónra kerül. Ekkor viszont egyáltalán nem mindegy, hogy ki a királyné, hiszen a legendás Sissi páratlan honi népszerűsége óta a magyarok különös elvárással voltak az ország jövendő első asszonya iránt. Tudta ezt persze a bourbon-pármai hercegnő is, aki már házasságkötése előtt szabályos leckéket vett Magyarországból, és még magyarul is megtanult. Nem is akárhogyan, évtizedekkel később, nyolcvanévesen is elkápráztatta magyar vendégeit azzal, hogy hiba nélkül mondott ki olyan nyelvtörő neveket, mint Székesfehérvár. Vőlegénye magyar népviselettel is meglepte jövendőbelijét, Zita pedig annyira megszerette a magyaros ruhákat, hogy rendszeresen matyóba öltözve sürgölődött főúri háztartásában. Mert természetesen főzni is megtanult, bár paprikás csirkéjéről nem maradtak fenn hitelt érdemlő kritikák. 1989-ben hunyt el. Az ő fia volt Habsburg Ottó, a 2011-ben elhunyt tekintélyes európai politikus. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Szilágyi Rita
  Utolsó magyar királynénk, Zita
  Magyar királynék és nagyasszonyok
  Kiadó: Duna International
  Kiadás éve: 2012
  Oldalszám: 92
  ISBN:9786155129629

 • Cikkszám
  946477
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés