Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Úr volt rajtam a vágy - 100 éve hunyt el CSÁTH GÉZA

-25%
ÚJ
Úr volt rajtam a vágy - 100 éve hunyt el CSÁTH GÉZA
 • Úr volt rajtam a vágy - 100 éve hunyt el CSÁTH GÉZA
 • Úr volt rajtam a vágy - 100 éve hunyt el CSÁTH GÉZA
 • Úr volt rajtam a vágy - 100 éve hunyt el CSÁTH GÉZA
3 990 Ft
Akció: 2 993 Ft
Kezdete: 2019.09.09   A készlet erejéig!

Csáth Géza naplóinak az életműsorozatban megjelent első kötete (Méla akkord: hínak lábat mosni) a tízéves gyermek feljegyzéseivel indult és a pályaválasztás dilemmáival, az orvosi egyetemre való beiratkozással fejeződött be. Habár 1904 decemberében felhagyott a naplóírással, s úgy döntött, életének minden nevezetes mozzanatát nyomtatásra adja, két évvel később újra elővette a félbehagyott füzetet.

A jelen kötet, a második, az újrakezdéstől, 1906 januárjától 1914 első feléig kíséri Csáth életének alakulását. Időközben neves író és zenekritikus lett, befejezte az egyetemet, elmeorvosi szakkönyvet adott közre, s minden jel arra mutatott, hogy komoly klinikai karrier előtt áll. 1910-től azonban fokozatosan az orvosként könnyen elérhető morfium rabjává vált, 1913-ban pedig noha nem volt meggyőződve döntése helyességéről megházasodott.
A most először a teljesség igényével összegyűjtött feljegyzéseiben, amelyek jelentős része korábban nem jelent meg nyomtatásban, jól nyomon követhető az állandó kétségekkel, az impotenciával, a hipochondriával, a morfiummal való vívódása. A legszerencsétlenebb megoldásokra jutott, amelyek néhány év leforgása alatt tragédiába sodorták életét. Az életút és az életmű alakulásának megértése szempontjából naplóinak ez a legfontosabb kötete, amelyben ugyanakkor meg-megcsillan a szépíró Csáth írásművészetének különös szépsége is.

2019. szeptember 11-én 100 éve hunyt el CSÁTH GÉZA író. Kosztolányi Dezső unokaöccse volt, és nagyhírű rokonával együtt kezdte az írást is. Mert különben eredetileg orvos volt, ami elég nagy bajnak bizonyult, mert így könnyen jutott morfiumhoz, s végül idegileg teljesen tönkrement. Meggyilkolta a feleségét, ő maga pedig öngyilkos lett. Labilis lelkiállapota jól tükröződik írásaiban is, művei a modern lélektani regény előfutárai, bár kíméletlenül tárgyszerű orvosi leírásait sokszor nehéz olvasni, a Trepov a boncolóasztalon című novellája különösen embertpróbáló. Legismertebb könyve A varázsló kertje című elbeszéléskötete, Janika című tragikomédiáját pedig manapság is gyakran játsszák színházaink.  (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Csáth Géza
  Úr volt rajtam a vágy
  Naplófeljegyzések és visszaemlékezések 1906 - 1914
  Kiadó: Magvető
  Kiadás éve: 2016
  Oldalszám: 472
  ISBN: 9789631434347

 • Cikkszám
  711863
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés