Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Úgy, ahogy volt és… - 30 éve hunyt el DÉNES ZSÓFIA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Úgy, ahogy volt és… - 30 éve hunyt el DÉNES ZSÓFIA
 • Úgy, ahogy volt és… - 30 éve hunyt el DÉNES ZSÓFIA
690 Ft

"Akikről itt írok – kevés kivétellel – az új forradalmat érlelték magukban, amellyel a kor terhes volt. És hiszem, ez teszi érdemessé, hogy aki még együtt volt velük, az a látható és láthatatlan dolgok fehér és fekete kőtükrével tükrözze őket.

A könyvben külön fejezetben szereplő személyek: Lesznai Anna, Hollósy Simon, Vészi Margit, Jászai Mari, Emília, Romola, Tamara, Fedák Sári, Bródy Sándor, Erdős Renée, Lukács György, Szabó Ervin , Ignotus és fia, Pál, Bartók Béla, Tersánszky J. Jenő, Molnár Ferenc, Farkas István, Tihanyi Lajos, Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső, Szomory Dezső, Kaffka Margit, Bölöni György, Kassák Lajos, Bortnyik Sándor, Vértes Marcell, Rippl-Rónai, Krúdy Gyula, Juhász Gyula, Gulácsy Lajos, Bernáth Aurél, Vaszary János, Csontváry, József Attila, Kós Károly, Kelemen Lajos, Kilényi Imre, Kalocsai Eszter, Eörsi Júlia, Csók István, Ferenczy Noémi, Pátzay Pál, Ungár Imre, Gobbi Hilda, Kittenberger Kálmán, Széchenyi Zsigmond, Fekete István, Szőnyi István, Szelle Kálmán, Feszty Masa, Járitz Józsa, Erdei Ferenc, Sütő András, Tamási Gáspár, Nagy László

2017. január 23-án 30 éve hunyt el DÉNES ZSÓFIA írónő, költő és újságíró. Élete kész regény, olyan természetességgel viselte a világhírességek társaságát, mint mi a szomszédainkét. Fiatal lányként például úgy jutott ki Párizsba, hogy a francia fővárosban élő unokatestvére hosszabb afrikai útra indult Henri Matisse-szal - a század egyik legnagyobb koloristájával -, s megkérte, addig lakjon náluk. Mivel anyanyelvi szinten beszélte a franciát, avatott tudósításokat küldözgetett haza a lapoknak, s közben olyan nagyságok körében forgott, mint Gyagilev, Nizsinszkij vagy Rainer Maria Rilke. Akikkel meglepő felkészültséggel beszélgethetett, nemcsak tökéletes nyelvtudás, hanem alapos műveltség birtokában is. Jellemző elmélyült tudására, hogy serdülő lány korában saját apja is azt tanácsolta neki, ne menjen férjhez soha, hiszen ilyen ésszel el tudja tartani magát, pedig akkoriban a lányos apák legfőbb vágya volt, hogy jól házasítsák ki gyermeküket. Zsófia különben nem fogadta meg a tanácsot, négyszer is férjhez ment. Leghíresebb partnere mégis egy ötödik férfi volt, Ady Endre, aki 1913-ban ismerte meg Zsukát - Balázs Béla ismertette össze őket -, s első szerelmes lelkesedésében rögvest el is akarta venni feleségül. Ady hirtelen fellángolt vágya volt, hogy családot alapítson, ám csakhamar józanul számot vetett állapotával és korával, s végül elállt szándékától. Zsukának természetesen versben is magyarázatot adott: "Feddj meg busan, hogy én rossz, elveszett, / Szegény ördög csak későn találtam meg / Te becéző, simogató kezed." De kapcsolatuk emléke örökké megmaradt, s bár Dénes Zsófia sem felejtette el hírneves szerelmét, a nagy költő életét kutató utókor egyébként sem hagyta volna. Hiszen Zsuka évtizedeken át a kevés "Ady-látott" emberek közé tartozott, közel hetven évvel élte túl egykori szerelmét, s végül mint a nagy idők egyetlen tanúja 102 éves korában hunyt el. (Kalendárium Press)

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Dénes Zsófia
  Úgy, ahogy volt és…
  Kiadó: Gondolat
  Kiadás éve: 1981
  Oldalszám: 447
  ISBN: 963-281-055-4

  kifogástalan állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  795679
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés