Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Tűzoltó szerkocsik Magyarországon - 95 éve hunyt el SZÉCHENYI ÖDÖN

-30%
ÚJ
Tűzoltó szerkocsik Magyarországon - 95 éve hunyt el SZÉCHENYI ÖDÖN
 • Tűzoltó szerkocsik Magyarországon - 95 éve hunyt el SZÉCHENYI ÖDÖN
 • Tűzoltó szerkocsik Magyarországon - 95 éve hunyt el SZÉCHENYI ÖDÖN
5 990 Ft
Akció: 4 193 Ft
Kezdete: 2017.03.23   A készlet erejéig!

Könyvünkben unikális technikatörténeti kirándulásra invitáljuk az olvasót: a szakembernek nosztalgikus kalandozás, a laikusnak a rácsodálkozás élményét kínáljuk.

Az emberiség történetét végigkísérik az ősi elemek tűz és víz, föld és levegő. A tűz, mint gyakorta megtapasztaljuk, akaratlanul is keletkezik, de felmerül a kérdés: hogyan kerül a helyszínre víz, avagy más oltóeszköz? A tűz oltása hivatás! Tűzoltónak lenni elkötelezettség, s a tiszta lélek önzetlensége, a segítő szándék alap emberi értékének a mindennapokba integrált tömény valósága.

A tüzet, a balesetet, a katasztrófát persze mindenki szeretné megelőzni, elkerülni, ezért mindennél fontosabb a gyorsaság, s a pontos, szakszerű segítségnyújtás. Ez bizony embert próbáló feladat. A szükséges a kor technikai fejlettségének megfelelő tűzoltó eszközök beszédes jószágok. Érezni az évszázadok emberi találékonyságának örökségét. A kimunkált, igényes, sokszor zseniálisan ötletes tárgyak közül a tűzoltó szerkocsikra összpontosítottunk, ezekről a csuda szerkezetekről szól a könyvünk.

2017. március 24-én 95 éve hunyt el SZÉCHENYI ÖDÖN tábornok, Széchenyi István kisebbik fia. Közhely, mégis az ő esetében feltétlenül hangsúlyozni kell, hogy a szülői házban egész életre szóló élményeket kapott. Fiatalon tanulmányait is otthon végezte, majd az ifjú gróf beleszeretett a tengerészéletbe, s hajóskapitányi oklevelet szerzett. Tisztként behajózta a távoli tengereket, majd hazatérése után Pesten telepedett le. Számos jeles tettét jegyezték fel a kor krónikásai, ő alapította például a Budai Hegypálya Társulatot, amely 1870-ben megépítette a budavári Siklót, amelynek korszerűsített változata ma is jár. Ő hajózott el először Pestről Párizsba, s a 150 évvel ezelőtti nagy utazás emlékét ma emléktábla őrzi Párizsban. De az ő nevéhez fűződik a pesti tűzoltóság megszervezése is, sőt, több tűzoltóeszközt ő maga talált fel. Ebbéli tevékenységének híre messzeföldre eljutott, értesülvén sikereiről meghívta udvarába a török szultán. îgy azután Széchenyinek köszönhetik a törökök saját tűzoltóságuk létrehozását. Külön tűzoltódandárt szervezett, amelynek élére a hálás szultán altábornagyi rangban őt nevezte ki. Miután pedig a szultán tábornok-hadsegédévé is megtette, Széchenyi végleg szolgálatában maradt. Majdnem fél évszázadon át élt Törökországban, s "a legnagyobb magyar" fia végül Konstantinápolyban hunyt el. A törökök máig ápolják emlékét, az ő nevét viseli Isztambulban a török Tűzoltó Múzeum, azaz a Kont Seçini İtfaiye Müzes. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 • Borsos Mihály
  Tűzoltó szerkocsik Magyarországon
  Kiadó: Kossuth
  Kiadás éve: 2016
  Oldalszám: 168
  ISBN: 9789630985673

 • Cikkszám
  595331
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés