Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Tündérkert fejedelme - 430 éve született BÁTHORY GÁBOR

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Tündérkert fejedelme - 430 éve született BÁTHORY GÁBOR
 • Tündérkert fejedelme - 430 éve született BÁTHORY GÁBOR
 • Tündérkert fejedelme - 430 éve született BÁTHORY GÁBOR
 • Tündérkert fejedelme - 430 éve született BÁTHORY GÁBOR
570 Ft

Báthory Gábor alig múlt 18 éves, amikor „öreg” Rákóczi Zsgmondot „kiugrasztva” Erdély fejedelmi székét elfoglalta, s még a 25-öt sem töktötte be, amikor 1613-ban Váradon – szülővárosában – kirendelt orgyilkosok súlyos csapásai végeztek vele. Izgalmas, sokat vitatott személye ma jobbára úgy él a köztudatban, ahogyan azt Móricz Zsigmond az Erdély-trilógia Tündérkert kötetében megformálta: nagyot akaró, de mindig mármoros áldozatként, aki Erdélyt a tönk szélére sodorta, s vérével nem bírva „tízezer anyát tett magának szűzzé…”

Valóban ez lenne az igazság? Valóban a felszarvazott férjek mozgalma volt az ellene 1610-ben megkísérelt széki merénylet? Valóban zsarnok, Casanova volt-e Tündérkert ifjú fejedelme, vagy csupán az őt megbuktató Bethlen Gábor és historikusai negatív megítélése hat még ma is? Milyen volt Báthory és Bethlen viszonya a valóságban? Volt-e köze Bethlen Gábornak Báthory meggyilkolásához?

A Báthory Gáborhalálának 375. évfordulójára megjelenő kötet a torzóban maradt életmű sokoldalú és a korábbiaktól jelentősen eltérő értékelése közben e kérdésekre is keresi a választ.

2019. augusztus 15-én 430 éve született Váradon BÁTHORY GÁBOR erdélyi fejedelem. Életének szomorú története 1608. március 5-én kezdődött, amikor a hajdúk segítségével megszerezte a fejedelmi trónt. Nagy ambíciókkal kezdett a kormányzáshoz, erős kézzel őrizte a békét, rendezte viszonyát Magyarországgal és a két román fejedelemséggel. A nyugalom azonban látszólagos volt, Báthory ugyanis igen erőszakosan kormányzott, s ezzel maga ellen ingerelte a népet. Kivívta a törökök haragját is, ezért a Porta 1613-ban hadjáratot indított hatalmának megdöntésére. Bethlen Gábor időközben Drinápolyba ment, ahol a szultánt rávette, őt tegye meg fejedelemmé. Négy nappal később Váradon, a Velence utcában orgyilkosok törtek rá a 24 éves Báthoryra. A bámulatos erejű Gábris vitéz bátran szembeszállt támadóival, de míg ő meztelen karddal védte magát, a gyilkosok lőfegyverrel végeztek vele. Báthori könnyelmű, önkényes uralkodó volt, bár személyes varázsa ellenségeit is megejtette: karcsú termetű, szép arcú, megnyerő modorú fiatalembernek ismerték, leginkább erkölcstelen magánéletét rótták föl neki. Kétségtelen viszont, hogy rövidke uralkodásával kezdődött Erdély virágkora. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Nagy László
  Tündérkert fejedelme
  Kiadó: Zrínyi
  Kiadás éve: 1988
  Oldalszám: 298
  Kötés: Puhatáblás
  ISBN: 9633269474

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  631421
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés