Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Tóparti kastély - 120 éve hunyt el THEODOR FONTANE

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Tóparti kastély - 120 éve hunyt el THEODOR FONTANE
 • Tóparti kastély - 120 éve hunyt el THEODOR FONTANE
 • Tóparti kastély - 120 éve hunyt el THEODOR FONTANE
570 Ft

Ameddig élek, csak azt akarom, hogy elmondhassam: milyennek látom a dolgokat. Theodor Fontane vallomása és írói programja ez. És talán egyetlen könyvében sem sikerült ezt a programot olyan tökéletesen megvalósítania, mint éppen a Tóparti kastély-ban, utolsó regényében. Színes és gazdag életének utolsó éveiben szülőföldjére, a Berlintől északra elterülő erdős és homokbuckás Mark-Brandenburg tartományba tér vissza az író, hogy elmondja milyennek látja a múlt század utolsó évtizedének porosz társadalmát, az embereket és általában a világot.

Egy régi vágású porosz junker, Dubslav von Stechlin életének sírba hanyatlása és ezzel párhuzamosan fiának kibontakozó szerelme és szerencsés házassága: ennyi a regény cselekménye. Ennek az egyszerű történetnek a kapcsán azonban olyan éles és pontos képet rajzol emberekről, jellemekről, szenvedélyekről, amilyenre csak a legnagyobbak, az igazi művészek képesek. Fontane valóban csak azt írja le, amit lát, de látása megtéveszthetetlen és megvesztegethetetlen. Nem kerüli el figyelmét a legapróbb részlet sem, ha az jellemző és fontos. Tökéletes biztonsággal tájékozódik az emberi lélek szövevényeiben éppúgy, mint a társadalomban feszülő erők között. Jól látja a feudális arisztokrácia hanyatlását, a helyébe furakodó parvenü polgárság ellenszenves törtetését és a negyedik rend, a munkásság egyre erőteljesebb jelentkezését a történelem színpadán. Fontane mintegy szellemi testamentumának is szánta ezt a könyvet. A regényt átszövő párbeszédekben újra meg újra ennek a bölcs öreg írónak a hangjára ismerünk. Mindenről elmondja a véleményét, amit lényegesnek tart az életben. Jól ismeri az emberi erényeket és a fogyatékosságokat is, az utóbbiakat finom mosollyal szemléli.

Mélységes humánuma mellett ez az egész művet átlengő szelíd irónia teszi elsősorban olyan megragadó olvasmánnyá Fontane utolsó regényét. Mire a végére érünk, a Tóparti kastély számtalan figurája meghitt ismerősünkké válik. A legemlékezetesebb azonban az öreg Dubslav alakja ( az író részben önmagát rajzolja meg benne) és a grófnő, a bájos, okos, elfogulatlan Melusine, ez a jellegzetesen fontanei nőalak. S körülöttük rajzik a századvégi Berlin és a porosz vidék megannyi színes, sokszor furcsa figurája, akik azért olyan felejthetetlenek számunkra, mert Fontane a mindig és mindenütt érvényes, örök emberit látta és láttatta meg bennük.

2018. szeptember 20-án 120 éve hunyt el THEODOR FONTANE német író. A kritikai realizmus legnagyobb német irodalmára volt, pedig csak majdnem hatvanéves korában jelent meg első regénye. Ennek ellenére ifjonti hévvel támadta a visszahúzó tradíciókat, "megtámadhatatlan igazságok egyáltalán nem léteznek, s ha vannak is, akkor unalmasak" - írta egy helyütt, s ennek szellemében alkotta műveit. Messze leghíresebb regénye az Effi Briest, amely egy tragikus házasság története. A könyvet többen is feldolgozták filmen, például Wolfgang Luderer Angelica Domröse főszereplésével. A leghíresebb adaptáció azonban Rainer Werner Fassbinderé, aki Hanna Schygullára bízta a főszerepet, s a film óriási sikert aratott. Utolsó, Tóparti kastély című könyve amolyan kedves búcsúzás. 78 évesen írta, de bölcs derűvel még ebben is előretekintett, amint meg is jegyezte benne: "Szeressünk minden régit, amennyiben erre méltó, de élnünk tulajdonképpen az újért kell". (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Theodor Fontane
  Tóparti kastély
  Illusztrálta: Kass János
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 1978
  Oldalszám: 476
  Kötés: Keménytáblás
  ISBN: 9630713179

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  308435
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés