Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Titkos házasság - 110 éve hunyt el MIKSZÁTH KÁLMÁN

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Titkos házasság - 110 éve hunyt el MIKSZÁTH KÁLMÁN
 • Titkos házasság - 110 éve hunyt el MIKSZÁTH KÁLMÁN
 • Titkos házasság - 110 éve hunyt el MIKSZÁTH KÁLMÁN
740 Ft

Fordulatokban gazdag, lebilincselő olvasmányt tart kezében a kedves olvasó. Nem csoda, hiszen a történetet maga az élet írta: Mikszáth Kálmánnak, a magyar kritikai realizmus atyjának különös házasságát írta meg ebben a regényében Kertész Erzsébet. A könyv igazi főszereplője mégsem Mikszáth, hanem Mauks Ilona, akinek sorsát gyermekkorától végig követhetjük, megismerve a kor vidéki társadalmának szokásait és életét. Kettőjük történetéből semmilyen romantikus elem nem hiányzott, hiszen Mikszáth megszöktette a menyasszonyt, titokban házasodtak össze, majd elváltak – de évek múltán ismét összekötötték az életüket. Mauks Ilona visszaemlékezéseit és levelezését is felhasználta az írónő, izgalmas könyvéből hiteles benyomásokat szerezhetünk a kor irodalmi életéről is.

2020. május 28-án 110 éve hunyt el MIKSZÁTH KÁLMÁN író. Szinte általános vélemény szerint a magyar irodalom legnagyobb regényírója volt, ezért meglepő kissé, hogy valójában költő akart lenni. Talán mert fiatalon lírai alkat volt, megszöktette például hivatali főnöke leányát, s bár feleségül vette a menyecskét, apósa nem bocsátott meg neki. Kivált, hogy kezdetben olyan nagy nyomorban éltek, hogy a fiatalasszony súlyos beteg lett, így Mikszáth végül elvált rajongva szeretett hitvesétől, és hazaküldte az asszonyt jómódú szüleihez. Bánatában írni kezdett, s mivel rettentő tempót diktált, harmincöt éves korában már népszerű irodalmár volt. Pestre költözött, tekintélyes bajuszt növesztett, pocakot eresztett, politizálni és pipázni kezdett, bekerült a parlamentbe, s lassanként majdhogynem ő lett a haza bölcse. Nagysikerű könyvek sorát írta, A Noszty fiú esete Tóth Marival, A fekete város, a Különös házasság már megjelenésükkor szép sikert arattak, mára pedig klasszikus értékű alkotássá váltak. Apropó különös házasság; az ővé is elég különös volt, mint egy valódi Mikszáth-regény. Az évekig nyomorgó, de eltökélt poéta ugyanis miután tekintélyt, hírnevet és pénzt szerzett, kipödörte a bajuszát, nagyot szívott a pipájából, és egy szép napon beállított egykori apósának házába, s ismét megkérte volt felesége kezét. S a korábban oly szőrösszívű apa immár boldogan adta lányát az írófejedelemmé lett szklabonyai parasztgyerekhez. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Kertész Erzsébet
  Titkos házasság
  Kiadó: Holnap
  Kiadás éve: 2001
  Oldalszám: 312
  ISBN: 9633464714

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  651298
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés