Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


The Emperor Elagabalus - 1795 éve halt meg HELIOGABALUS

-10%
ÚJ
Megrendelés esetén importáljuk
The Emperor Elagabalus - 1795 éve halt meg HELIOGABALUS
 • The Emperor Elagabalus - 1795 éve halt meg HELIOGABALUS
 • The Emperor Elagabalus - 1795 éve halt meg HELIOGABALUS
11 490 Ft
Akció: 10 341 Ft
Kezdete: 2017.03.09   A készlet erejéig!

The third-century adolescent Roman emperor miscalled Elagabalus or Heliogabalus was made into myth shortly after his murder. For 1800 years since, scandalous stories relate his alleged depravity, debauchery and bloodthirsty fanaticism as High Priest of a Syrian Sun God. From these, one cannot discern anything demonstrably true about the boy or his reign. This book, drawing on the author's detailed research and publications, investigates what can truly be known about this emperor. Through careful analysis of all sources, including historiography, coins, inscriptions, papyri, sculpture and topography, it shows that there are things of which we can be sure, and others that are likely. Through these we can reassess his reign. We discover a youth, thrust by his handlers into power on false pretences, who creates his own more authentic persona as priest-emperor, but loses the struggle for survival against rivals in his family, who justify his murder with his myth.

2017. március 11-én 1795 éve halt meg HELIOGABALUS római császár. Bassianus volt az eredeti neve, a Heliogabalust a szír Napisten, El Gabel tiszteletére vette fel, akinek kultuszát Rómában is igyekezett meghonosítani. Végülis nem sikerült neki, négyéves uralkodása rövidnek bizonyult ehhez. Bár az a négy év a korabeli rómaiaknak évtizedeknek tűnhetett, Heliogabalus ugyanis a legrettegettebb császára volt a birodalomnak, ami Néró, Domitianus, Caligula vagy Caracalla viselt dolgainak ismeretében nem kis teljesítmény. Féktelen kicsapongásainak, perverz orgiáinak leírása nem igen tűri a nyilvánosságot, szörnyű tetteinek érzékeltetésére legyen elég annyi, hogy - megszegve a rómaiak legősibb és legszentebb törvényét - még egy Vesta-szűzet is megerőszakolt. Sokszor járta álruhában Róma bordélyházait, sőt, egyszer szabályos gyűlésbe hívta a város kéjnőit és -fiúit, akiknek aztán előadást tartott arról, miként fejleszthetnék szolgáltatásaikat, hogy kuncsaftjaiknak - főként persze ő magának - nagyobb gyönyörben legyen része. Az államügyekkel nem törődött, annál inkább nagyravágyó nagyanyja, Julia Maesa, aki nő létére még a szenátus ülésein is részt vett; erre sem azelőtt, sem azután nem volt példa a római történelemben. Alattvalói négy évig tűrték rémuralmát, végül az elkényeztetett katonák sem bírták tovább, s egy összeesküvés során megölték, a hős császár különben egy latrinába menekült, ott kaszabolták össze. Testét napokig hurcolászták egy kocsi mögé kötve Róma utcáin, majd a Tiberisbe dobták. A szenátus még nevének használatát is megtiltotta, ő volt az egyetlen római császár, akinek emlékét ilyen szégyen érte. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

Kövessen bennünket a Facebookon is =  Ókor és könyvek

És csatlakozzon FB-csoportunkhoz = Az ókori görög-római kultúra szerelmesei

 • Leonardo de Arrizabalaga y Prado
  The Emperor Elagabalus
  Fact or Fiction?
  angol nyelvű, paperback kiadás
  Kiadó: Cambridge University Press
  Kiadás éve: 2014
  Oldalszám: 420
  ISBN-10: 1107687810
  ISBN-13: 978-1107687813

 • Cikkszám
  416151
  Státusz
  ÚJ    Megrendelés esetén importáljuk    
Webáruház készítés