Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás
Házhozszállítás Foxposttal házhoz vagy automatába.
Termék részletek


Talleyrand

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 2 db
Talleyrand
 • Talleyrand
690 Ft

Talleyrand volt az, aki – egyik kortársának szellemes aforizmája szerint – mindenkit eladott, aki megvásárolta őt. Püspök volt az ancien regime-ben, a Nemzetgyűlés elnöke a forradalom idején, Brumaire egyik előkészítője és Napóleon külügyminisztere a konzulátus és a császárság alatt, majd elárulta császárát és a restauráció külügyminisztere lett. Élete alkonyán még tevékenyen részt vett a Bourbonok megbuktatásában és Lajos Fülöp nagy befolyású londoni követeként fejezte be közéleti pályáját. Tegyük hozzá, hogy pályafutását koldusszegényen kezdte, egész életében szórta a pénzt kártyára, nőkre, fényűző életre, s mikor meghalt, mérhetetlen vagyont hagyott családjára. Megvesztegetési és tőzsdei ügyleteiről már a kortársak legendákat meséltek. Mi volt a titka ennek a sánta, rosszképű karrierlovagnak, aki mellesleg meghódította kora legszebb, legszellemesebb asszonyait is?

 • Jevgenyij Tarle
  Talleyrand
  Kiadó: Gondolat
  Kiadás éve: 1964
  Oldalszám: 284
  Kötés: papírkötésben

  közepes állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  2 db
  Cikkszám
  882703
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
 • 2023. május 17-én 185 éve hunyt el CHARLES MAURICE TALLEYRAND-PÉRIGORD francia diplomata

  Alig járt iskolába, a francián kívül nem tudott egyetlen nyelvet sem, és semmiféle diplomáciai gyakorlata sem volt, mégis döntően határozta meg egész Európa sorsát. Szeretett kártyázni, és hírhedt szoknyavadász hírében állt, 34 évesen mégis püspök lett. Kicsapongásait persze magas egyházi méltóságában is folytatta. Ekkor jegyezte meg róla a kiváló költő, Mirabeau: "Talleyrand aljas, kapzsi ember, komisz intrikus, aki nem tud meglenni szenny és pénz nélkül. Pénzért eladta a becsületét és a barátait. Pénzért eladná a lelkét is, és ezt helyesen tenné, mert trágyadombért aranyat cserélne".

  Nem túl hízelgő szavak, és mégis, Talleyrand-t 1789-ben beválasztották az Alkotmányozó Nemzetgyűlésbe is. Mivel a forradalom mellé állt, a pápa kiátkozta, erre ő megvált a papi pályától. Pár évi emigráció következett, majd hazatért, bár nem sokan borultak a keblére. "A föld nem hordott még nála romlottabb és veszedelmesebb élőlényt" - mondták róla, mire a Direktórium kinevezte külügyminiszterré. Napóleon nagyon meg volt elégedve vele, mint később mondotta: "Talleyrand intrikus, rendkívül erkölcstelen, de nagyszerű ember, s amellett a legjobb miniszterem, aki csak valaha volt". Mivel az osztrákokkal és a spanyolokkal való együttműködést szorgalmazta, összetűzésbe keveredett Napóleonnal, majd a Bourbonokkal vette fel a kapcsolatot.

  A restauráció idején újra külügyminiszter lett, és sikeresen képviselte hazájának érdekeit a bécsi kongresszuson. Bámulatba ejtette tárgyalópartnereit, például Metternichet, pedig ő sem volt akárki. A bécsi kongresszuson az angolok teljesen meg is zavarodtak, amit egy kormányuknak küldött jelentés is tanúsít: "Úgy látjuk, Talleyrand itt csodákat művel. Amikor ideérkezett, Franciaországot teljesen izolálni akarták, most pedig mindenben benne van". A waterlooi csata után ismétcsak a külügyeket irányította, majd 76 évesen Lajos Fülöp tanácsadója lett. Bízvást állíthatjuk, hogy Talleyrand diplomáciai húzásaitól egész Európa rettegett. Mindenki tudta róla, hogy meg lehet vesztegetni, egyetlen esetben nem fogadott el pénzt soha, ha olyasmire kérték, ami ellentétben állt a francia érdekekkel. "A hazaárulás dátum kérdése. Minden rezsimben Franciaországot szolgáltam" - mondotta később.

  84 évig élt, de kortársai alig akarták elhinni, hogy távozott az élők sorából. Erről tanúskodik az a híres történet is, hogy, amikor valaki meghallotta a halálhírét, így töprengett: "Talleyrand meghalt. Csak nem? Érdemes lenne megtudni, hogy mit akar ezzel elérni." (Kalendárium Press)

Webáruház készítés