Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Talán Hellász küldött - 30 éve hunyt el DÉNES ZSÓFIA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Talán Hellász küldött - 30 éve hunyt el DÉNES ZSÓFIA
 • Talán Hellász küldött - 30 éve hunyt el DÉNES ZSÓFIA
590 Ft

Az 1980-ban megjelent Élet helyett órák c. könyvének második részét századik életévében adja közre új, bővített, átdolgozott kiadásban az írónő. Ady Endréhez írott leveleskönyvét Ady és Csinszka neki címzett leveleivel bővíti ki, s eme új levelesládából kikerülő ereklyék világánál új fényben ragyog föl e három ember barátsága, emberi, eszmei szövetsége. Ady fájdalmas, ám sugárzó életének utolsó élő résztvevője e „levélregénnyel” tiszteleg a költő emlékének, új összefüggéseket csillogtatva meg a kései olvasó előtt arról az életre szóló, töretlen hűségű barátságról, mely kettejüket öszakapcsolta. Ahogy az írónő mondja: „Már csak én élek egyedül Ady barátai közül, én vagyok az utolsó koronatanú. Így magam mutatok föl kétségbevonhatatlan bizonyítékaimból sok, eddig kiadatlan dokumentumot… Magam rehabilitálom tehát emberi tisztességemet és feddhetetlen írói becsületemet…”

2017. január 23-án 30 éve hunyt el DÉNES ZSÓFIA írónő, költő és újságíró. Élete kész regény, olyan természetességgel viselte a világhírességek társaságát, mint mi a szomszédainkét. Fiatal lányként például úgy jutott ki Párizsba, hogy a francia fővárosban élő unokatestvére hosszabb afrikai útra indult Henri Matisse-szal - a század egyik legnagyobb koloristájával -, s megkérte, addig lakjon náluk. Mivel anyanyelvi szinten beszélte a franciát, avatott tudósításokat küldözgetett haza a lapoknak, s közben olyan nagyságok körében forgott, mint Gyagilev, Nizsinszkij vagy Rainer Maria Rilke. Akikkel meglepő felkészültséggel beszélgethetett, nemcsak tökéletes nyelvtudás, hanem alapos műveltség birtokában is. Jellemző elmélyült tudására, hogy serdülő lány korában saját apja is azt tanácsolta neki, ne menjen férjhez soha, hiszen ilyen ésszel el tudja tartani magát, pedig akkoriban a lányos apák legfőbb vágya volt, hogy jól házasítsák ki gyermeküket. Zsófia különben nem fogadta meg a tanácsot, négyszer is férjhez ment. Leghíresebb partnere mégis egy ötödik férfi volt, Ady Endre, aki 1913-ban ismerte meg Zsukát - Balázs Béla ismertette össze őket -, s első szerelmes lelkesedésében rögvest el is akarta venni feleségül. Ady hirtelen fellángolt vágya volt, hogy családot alapítson, ám csakhamar józanul számot vetett állapotával és korával, s végül elállt szándékától. Zsukának természetesen versben is magyarázatot adott: "Feddj meg busan, hogy én rossz, elveszett, / Szegény ördög csak későn találtam meg / Te becéző, simogató kezed." De kapcsolatuk emléke örökké megmaradt, s bár Dénes Zsófia sem felejtette el hírneves szerelmét, a nagy költő életét kutató utókor egyébként sem hagyta volna. Hiszen Zsuka évtizedeken át a kevés "Ady-látott" emberek közé tartozott, közel hetven évvel élte túl egykori szerelmét, s végül mint a nagy idők egyetlen tanúja 102 éves korában hunyt el. (Kalendárium Press)

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 • Dénes Zsófia
  Talán Hellász küldött
  Kiadó: Magvető
  Kiadás éve: 1984
  Oldalszám: 197
  ISBN: 9631402282

  jó állapotú antikvár könyv

   

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  375779
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés