Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Szülőföldem - 120 éve született TAMÁSI ÁRON

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Szülőföldem - 120 éve született TAMÁSI ÁRON
 • Szülőföldem - 120 éve született TAMÁSI ÁRON
 • Szülőföldem - 120 éve született TAMÁSI ÁRON
 • Szülőföldem - 120 éve született TAMÁSI ÁRON
 • Szülőföldem - 120 éve született TAMÁSI ÁRON
2 990 Ft

Tamási az utolsó békeévben Kolozsvárról hazalátogat szülőfalujába fölkeresni édesanyját, testvéreit, övéinek körét. Utazásának és otthoni élményeinek aprólékos, már-már szociografikus pontosságú, ugyanakkor anekdotikus hangolású leírásába beleszövi azt a sajátos – olykor mitikus elemekkel, máskor népmesei és balladai színekkel árnyalt – sajátos tónusú elbeszélő modort, amely valamennyi művének sajátja. Már útja első megállóján, Segesvárott a vonat érkezését váró időben éri egy megdöbbentő tapasztalat: a magyar szabadságharc gyászos emléke ellenére dicső székhelyén a húsz esztendei román fönnhatóság után titkolni valóvá lett a magyar nyelv. Ettől a tapasztalattól indítva, ám európai gondolkodóhoz méltó higgadtsággal arra is figyel, hogyan s miképp szorul háttérbe, minősített kisebbsége a magyarság a saját szülőföldjén.

A szociográfiai és szépprózai eszközök egymásra épüléséből született vallomása látszólag szűkebb környezetéről szól, valójában azonban koncentrikus körök módján szélesül az ábrázolás a közvetlen tapasztalatok leírásán túl az író reflexióiban, gondolatfutamaiban, néha frappáns megjegyzéseiben. A Tamási család 1938-as jelenében a székelység sorsának jelképét adja, miközben a leírt jelenetek, helyzetek, a kedves vagy riasztó tapasztalatok mögött ott van az éber figyelem, amely azokat az erővonalakat kutatja, amely az erdélyi népek összetartozását, szükségszerű békés egymás mellett élését sejtetik egy boldogabbnak remélt jövőben.

2017. szeptember 20-án 120 éve született az Udvarhely vármegyei Farkaslakán TAMÁSI ÁRON író. Az istenháta mögött, Farkaslakán született és nevelkedett - amelynek még vasútállomása sincs -, s őt is dolgos földművesnek szánták szülei. Köztudott, hogy csodaszép Ábel-trilógiája önéletrajzi mű, így ő maga volt Ábel a rengetegben, elképzelhetjük milyen sorsnak nézett elébe. Egy szerencsétlen baleset "jóvoltából" fordult meg az élete, amikor utolsó elemistaként egy pisztollyal átlötte a bal tenyerét, s hüvelykujját elveszítve alkalmatlanná vált a mezei szorgalomra. Ezért aztán apja beiratta a székelyudvarhelyi gimnáziumba. A félszeg parasztfiú nehezen találta a helyét a városban, és álmodni sem merte, hogy egyszer író lesz belőle. Tulajdonképpen székely virtusból fogott először tollat, két jóbarátja ugyanis "a Múzsák csókjára pályázott, s azt találtam mondani, hogy én is versenyre kelek azért a csókért" - emlékezett később. A novellapályázatot ő nyerte, s ha már így történt, író lett. A csókot különben más formában is igen kedvelte, végül negyedik felesége temette el. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Tamási Áron
  Szülőföldem
  Kiadó: Erdélyi Szépmíves Céh
  Kiadás éve: é.n.
  Kiadás helye: Kolozsvár
  Oldalszám: 212

  közepes állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  132935
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés