Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Szulejmán - 525 éve született NAGY SZULEJMÁN

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Szulejmán - 525 éve született NAGY SZULEJMÁN
 • Szulejmán - 525 éve született NAGY SZULEJMÁN
 • Szulejmán - 525 éve született NAGY SZULEJMÁN
 • Szulejmán - 525 éve született NAGY SZULEJMÁN
2 590 Ft

Szulejmán szultán, a „Nagy”, a „Pompás”, a „Törvényhozó”, már a kortársak képzeletét is erősen foglalkoztatta, s az érdeklődés személye iránt azóta sem szűnt meg. Sokat írtak nemcsak számos hadjáratáról, a Magyarországra oly súlyos csapást jelentő mohácsi vészről, tovább Buda elestéről, Rodosz elfoglalásáról, Bécs ostromáról, a perzsa hadjáratokról, hanem magánéletéről, Huremhez (Roxolane) fűződő kapcsolatairól, háremének intrikáiról, legidősebb fiának kivégzéséről stb. is. Káldy-Nagy Gyula azonban nemcsak és nem elsősorban Szulejmán személyével foglalkozik, hanem széles körképet rajzol a 16. sz.-i török birodalom gazdasági-politikai viszonyairól, népének életmódjáról, az udvar szervezetéről. Kitűnően megmutatja, hogy az ekkor fénykorát élő oszmán birodalomban hogyan mutatkoznak meg, és hogyan sokasodnak a hanyatlás jelei.

 

2019. november 6-án 525 éve született NAGY SZULEJMÁN török szultán. A fél évezrede élt szultán a magyarok nagy bánatára hazája történelmének egyik legnagyobb hadvezére volt, egyébként viszont kiváló államférfi. Ami nekünk bánat, az a törököknek öröm, de hát a történelem már csak ilyen; akire egy nemzet a büszke, az sokszor egy másik népnek a legnagyobb ellenség. Az idő azonban begyógyítja a sebeket, ezért történhetett meg az a földrészünkön is szinte páratlan eset, hogy az egykor félve gyűlölt Szulejmán szobrot kapott Szigetváron. Szulejmán rögtön trónra lépése után Nyugatnak indult, s mivel útjába először Magyarország esett, 1521-ben elfoglalta Nándorfehérvárt. Ezután fékezhetetlenül nyomult előre, 1529-ben már Bécset ostromolta, igaz sikertelenül. Ugyanakkor Keleten is előretört, országához csatolta Egyiptomot, elfoglalta Bagdadot, flottája pedig az Indiai-óceánon cirkált. Nem véletlenül érdemelte hát a Nagy jelzőt, hiszen országát valóban világbirodalommá tette. Egyébként pedig nem volt vérszomjas ember, sőt, igazságos uralkodó hírében állt, utána évszázadokon át őt tekintette példaképének valamennyi szultán. Hazájában különben nem Nagy Szulejmánnak, hanem Törvényhozó Szulejmánnak hívták, ő munkálta ki ugyanis a kornak megfelelően modern törvényeket, összeegyeztetve az iszlám vallási előírásokat az állam világi kormányzásának követelményeivel. A szobra különben azért került éppen Szigetvárra, mert ott halt meg 1566-ban. Szigetvár ostromának befejezése előtt két nappal adta vissza lelkét teremtőjének, de halála olyan riadalmat keltett a katonai vezetők között, hogy azt nem is hozták a katonák tudomására. A már halott szultánt szépen beültették a székébe, de közelébe persze senkit nem engedtek. Így - egész életének méltó befejezéseként - még halálában is országát szolgálta. Életét különben nem mindig autentikus, de kétségkívül látványos formában magyarok milliói ismerhetik a tévéből, róla szól ugyanis a Szulejmán című török filmsorozat, amelynek alapján egy sor népszerű könyv is megjelent. Hiszen az ő feleésge volt Hürrrem, híres lánya pedig Mihrimah. (Kalendárium Press)

Kövessen bennünket a Facebook-on is = Mesés Kelet - Ázsia és könyvek

És csatlakozzon FB-csoportunkhoz = Ázsia, a rejtelmes kontinens

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Káldy-Nagy Gyula
  Szulejmán
  Kiadó: Gondolat
  Kiadás éve: 1974
  Oldalszám: 220
  ISBN: 9632800087

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  454702
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés