Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Színek és fények - 405 éve hunyt el EL GRECO

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Színek és fények - 405 éve hunyt el EL GRECO
 • Színek és fények - 405 éve hunyt el EL GRECO
 • Színek és fények - 405 éve hunyt el EL GRECO
 • Színek és fények - 405 éve hunyt el EL GRECO
570 Ft

Egy kisfiú ül unatkozva a kandiai templomban az ünnepi misén. Tekintete egy ikonig követi a nap sugarát, s íme: az idők múlásától és tömjénfüsttől megsötétült kép a gyermek ámuldozó szeme előtt aranyszínekben izzik fel. Ez az emlék egész életén keresztül végigkíséri Domenikosz Theotokopuloszt, a későbbi El Grecót, akinek ezután nincs más vágya, minthogy egyszer ő is festő lehessen és ilyen sugárzó színeket festhessen. Ezzel indítja El Greco életéről szóló regényét Donald Braider, az ír-amerikai regényíró. Színes, mozgalmas világot varázsol a köré a néhány hiteles adat köré, amit El Grecóról biztosan tudunk. Háttérként felsejlik a korszak, amelyben a festő élt: Velence hallgatólagos védelme alatt fosztogató kalózhajók, az itáliai pestisjárványok, a rémületes „Sacco di Roma”, majd Spanyolország: az inkvizíció működése, II. Fülöp uralkodása, a halhatatlan Cervantes és Lope de Vega, s mindenütt engedékeny lányok, élni vágyó asszonyok. E környezetbe illeszti a szerző az egymás után létrejövő remekművek leírását. Greco alkotásai egyre elvontabbakká válnak. A festés egyre inkább misztikus élményévé lesz. Új festési stílusának csúcs Az apokalipszis ötödik pecsétjének feltörése című műve, mely egyúttal művészi végakaratává is lett: röviddel a kép elkészülte után Greco meghalt.

 

2019. április 7-én 405 éve hunyt el EL GRECO spanyol festő. Mint művészneve is mutatja, görög származású volt, Krétán született egy előkelő családban, ezért is furcsa egy kicsit, hogy születésének időpontja ismeretlen, a jelentős családok feljegyezték ezeket az adatokat. Ifjúkoráról is keveset tudunk, azt viszont igen, hogy azért ment Spanyolországba, hogy egy barátja ajánlásának köszönhetően részt vegyen a toledói katedrális felújítási munkáiban. Kezdetben nem volt könnyű elfogadtatnia művészetét, formabontó képei ugyanis nem nyerték el a király tetszését, mire az akkor még szinte ismeretlen görög festő megsértődött, s lemondva arról, hogy egyszer udvari festő legyen, visszament Toledóba megvalósítani önmagát. Óriási sikereket aratott képeivel - főként portréival -, amelyek meghökkentően újszerűeknek számítottak - pár éve Szent János evangélista című képét kölcsönadta a madridi Prado, így mi is láthattuk. Elképzelhető, hogy ő maga nem is volt tudatában alkotásai furcsaságának, s csak azért festett olyan különös képeket, mert egy asztigmatizmus nevű betegségben szenvedett, azaz a fénysugarak nem egy pontban találkoztak szemének recehártyáján, ezért lettek "torzak" a festményei. Akárhogy is, akkoriban ő volt a legnépszerűbb művész Spanyolországban, igazi festőfejedelemként élt, 24 szobás lakosztályt bérelt egy fényűző palotában, s az egykorú beszámoló szerint "fizetett zenészeket is tartott, hogy elszórakoztassák az étkezések idején". Szerénységgel még ellenségei sem vádolták, egyszer megkérdezték tőle, mi a véleménye Michelangelóról, mire így válaszolt: "nem tud festeni, de azért nagy mester". (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Donald Braider
  Színek és fények

  El Greco életregénye

  Kiadó: Corvina
  Kiadás éve: 1982
  Oldalszám: 384
  ISBN: 9631315592

  Jó állapotú antikvár könyv. A borító kis szakadásait lásd az állapotfotókon.

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  951303
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés