Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


15 éve hunyt el TICHY LAJOS - Pongrácz György: Szikrázó cipők - Tichy Lajos életregénye

Előjegyezhető
használt, antikvár könyv
15 éve hunyt el TICHY LAJOS - Pongrácz György: Szikrázó cipők - Tichy Lajos életregénye
 • 15 éve hunyt el TICHY LAJOS - Pongrácz György: Szikrázó cipők - Tichy Lajos életregénye
 • 15 éve hunyt el TICHY LAJOS - Pongrácz György: Szikrázó cipők - Tichy Lajos életregénye
790 Ft

Sanyi bácsi, a szertáros osztotta ki a jelentkezőknek a szerelést. Az izgatottan toporgó gyerekek szinte görcsösen szorították magukhoz az álmok álmát jelentő ütött-kopott szerelést. Már aki kapott. Lali nem.. – Hány éves vagy szöszi? – kérdezte tőle gyanakvóan a zord szertáros. – Tizennégy leszek – felelte az izgalomtól elcsukló hangon. – A fenét vagy te tizennégy! Még hazudsz is! Fiam, gyere úgy két múlva. Akkor esetleg kaphatsz focicsukát – zárta le a vitát a szerelések mindenható ura. És szégyen ide, szégyen oda. Lajos elkezdett bömbölni. Ezt már a „kőszívű” Sanyi bácsi sem álhatta. Fogott egy labdát a szertárból, s kijött vele az épület elé. – Na, ne sipákolj, te taknyos! … – vigasztalta a megszeppent Lajost. – Gyere kipróbállak. Ha tudsz valamit, esetleg még gondolkodom… Ezzel elindult a ház oldalán a tűzfalhoz. Odaállt, s a hat-hét méterre álló, de még mindig szipogó Lalinak gurította a labdát. – Na, én kigurítom, és te, mintha egy kapuban állnék, rúgd rá! – mondta bosszankodva a gyerek akaratosságán. És Lajos „tüzelni” kezdett. A homokhoz és a formátlan rongylabdához szokott, korához képest jó nagyra nőtt lábfejéről azután ágyúként vágódtak a labdák az egyre csak ámuldozó, majd később a fejét idegesen kapkodó szertáros köré. A tűzfalon pedig szép csendben potyogni kezdett a vakolat…

2014. január 6-án 15 éve hunyt el TICHY LAJOS labdarúgó. Az akkoriban Európa-klasszisnak számító Bp. Honvéd játékosa volt, válogatottként pedig még éppen elkapta az Aranycsapat korszakát, s így egytucatszor játszhatott együtt Puskás Öcsiékkel. Egyébként pontosan hetvenegyszer volt válogatott, egy híján félszáz gólt lőtt a címeres mezben, s ezzel nem csak a magyar ranglistán van a negyedik helyen, de világviszonylatban is a legjobb húsz közé tartozik. Két világbajnokságon járt, s nagy csalódás volt, amikor az 1964-es Európa-bajnokságon "csak" bronzérmet szerzett társaival. A mai játékosoknak és drukkereknek emlékeztetőül; annak idején a franciák 3:1-es legyőzésével jutottunk be az elődöntőbe - a meccsen Tichy két gólt lőtt -, a bronzmeccsen pedig a dánokat vertük meg ugyanilyen arányban - s azt sem érdektelen megemlíteni, hogy Tichy egy kordzakót és egy szövetnadrágot kért, hogy a Lokomotívból a Honvédba szerződjön. A legtöbb válogatott gólt különben 1959-ben a svájciaknak lőtte a Népstadionban, amikor a 8:0-ás győzelemből négy góllal vette ki a részét. Egyébként klasszikus középcsatár poszton brillírozott, ötször volt magyar gólkirály - amint az a róla szóló Szikrázó cipők című könyv alcíméből is kiderült. De a legnagyobb közönségsikert mégis a pályán kívül aratta, Komora Imre és Tóth Kálmán társaságában ő volt a lábtenisz királya, mindenkit legyőztek, aki ki mert állni ellenük, még a legendás Váczi Jóskáékat is megverték, szegényeknek úgy kellett hazaszalajtaniuk az asszonyokat pénzért, hogy kifizethessék az elvesztett vacsorákat. "Civilben" volt egy legendásan bravúros mutatványa is: feldobott egy pénzérmét, majd sarokkal bepöccintette a kabátzsebébe. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 

 

 • Pongrácz György
  Szikrázó cipők - Tichy Lajos életregénye
  Kiadó: Lapkiadó
  Kiadás éve: 1983
  Oldalszám: 280
  ISBN: 9637542582

 • Cikkszám
  683177
  Státusz
  Előjegyezhető    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés