Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Szigeti veszedelem / Az török áfium ellen való orvosság - 355 éve hunyt el ZRÍNYI MIKLÓS

ÚJ
Raktárkészlet: 1 db
Szigeti veszedelem / Az török áfium ellen való orvosság - 355 éve hunyt el ZRÍNYI MIKLÓS
 • Szigeti veszedelem / Az török áfium ellen való orvosság - 355 éve hunyt el ZRÍNYI MIKLÓS
 • Szigeti veszedelem / Az török áfium ellen való orvosság - 355 éve hunyt el ZRÍNYI MIKLÓS
570 Ft

A Szigeti veszedelem-nek ez a mostani kiadása az Európa Kiadó jóvoltából Zrínyi legnagyobb hatású prózaírói remekművével, az Áfium-mal együtt jelenik meg. A reformkor Zrínyi-kultuszát megalapozó 1817. évi Kazinczy-kiadás, a Zrínyinek minden munkáji óta sokáig hagyomány volt az eposz és az Áfium közös közlése. Aztán a fényes példa úgyannyira elfelejtődött, hogy 1988-ban és 1991-ben már maga a hősköltemény is csak több mint 500 strófányi rövidítéssel jelenhetett meg. Ezt a két kiadást Kovács Sándor Iván rendezte sajtó alá – most mindenekelőtt ezek hibáit javította, s támaszkodott Négyesy László, aztán Bán Imre, Klaniczay Tibor és Király Erzsébet szövegkiadói eredményeire és magyarázataira.

2019. november 18-án 355 éve hunyt el ZRÍNYI MIKLÓS költő és hadvezér. A török elleni harc legendás alakja volt, zalai főispánként, majd horvát bánként ő védte a déli végeket, ő építtette - a bécsi udvar tiltakozása ellenére - Új-Zrínyivárat, s ő vette be a török megszállta Pécset is. Jórészt neki köszönhető a vasvári béke, hiszen a török végül bevette Zrínyi várát, miközben az osztrák sereg tétlen szemlélte az eseményeket. Nem lett volna tehát csoda, ha Zrínyi dühében összeesküvést sző Bécs ellen, de, hogy valóban megtette-e, az azóta sem derült ki. Mindenestre; Zrínyivel egy vadászat alkalmával végzett egy vadkan, s a közvélemény a szerencsétlen baleset mögött hajlamos volt merényletet sejteni, s talán nem is ok nélkül. Az bizonyos, hogy Zrínyi halálhírére fellélegzett a bécsi udvar. Zrínyi a magyar irodalom történetébe is beírta a nevét, pedig csak mintegy "mellékesen" volt költő. Ennek ellenére Szigeti veszedelem című eposza a műfaj egyik legjobb hazai alkotása. Az eposzt egyébként felező tizenkettesekben írta, ez az ún. Zrínyi-versszak. Irodalmárként is jórészt politizált persze, jó példája ennek híres röpirata, az Az török áfium ellen való orvosság. Mátyás király életéről való elmélkedések című írásának pedig nagy szerepe volt abban, hogy nagy királyunk egyébként is dicső alakja köré legendák szövődtek. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Zrínyi Miklós
  Szigeti veszedelem / Az török áfium ellen való orvosság
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 1994
  Oldalszám: 372
  Kötés: Puhatáblás
  ISBN: 9630756536

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  425822
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés