Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Szerb Antal - 75 éve hunyt el SZERB ANTAL

-25%
ÚJ
Szerb Antal - 75 éve hunyt el SZERB ANTAL
 • Szerb Antal - 75 éve hunyt el SZERB ANTAL
5 999 Ft
Akció: 4 499 Ft
Kezdete: 2020.01.24   A készlet erejéig!

Havasréti József monumentális munkája nagy műgonddal és lenyűgöző problémaérzékenységgel megírt olvasmányos pályakép és esszéisztikus életrajz. Részlet- és gondolatgazdag portré Szerb Antalról. Megismerhetjük Szerb életét és munkamódszerét, kedvenc olvasmányait és az őt foglalkoztató problémákat csakúgy, mint szerelmeit és házasságait, hétköznapi pénzgondjait és polgári foglalkozását. Havasréti a hátteret és a korszakot is bemutatja, így képet kapunk az akkori irodalmi szcénáról és szellemi közegről, valamint a század első felének társadalomtörténetéről. A könyv hőse egyszerre a szellemes regényíró (a halhatatlan Utas és holdvilág szerzője), a szenvedélyes irodalmár (esszéi, irodalomtörténetei nemzedékek számára jelentenek beavatást az olvasás delejező misztériumába) és a zsidó gyökereit sohasem tagadó, hívő katolikus magyar polgár, aki halála pillanatáig hitt a megértés elemi lehetőségében és a magyar kultúra csodálatos, megtartó erejében.

Havasréti József 1964-ben született Pécsen. Ma is ott él; a pécsi bölcsészkar Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének oktatója. Díjai: Artisjus-díj 2014 (Szerb Antal című monográfiájáért), Déry Tibor-díj 2014 (irodalmi-irodalomtörténeti munkásságért)

2020. január 27-én 75 éve hunyt el SZERB ANTAL író és irodalomtörténész

 

A magyar irodalom egyik legműveltebb alkotója volt, óriási tudásán mindenki elképedt, aki találkozott vele. Ennek ellenére nem volt magányos szobatudós, megközelíthetetlen cédulázó, sőt. Ő volt a társaság központja, szellemes csevegő és gáláns világfi.

 

Minden írásán átsüt jellegzetesen finom humora és páratlan intelligenciája. Ezért nemcsak A Pendragon legenda, az Utas és holdvilág, vagy A királyné nyaklánca című szépirodalmi műveit nem lehet letenni, de még a Magyar irodalomtörténet és A  világirodalom története című tudós munkái is lebilincselő olvasmányok. Talán mert állandóan kísérletezgetett, ő maga szinte irtózott a szokványos mindennapiságtól, amint egyik regényhősével ki is mondatta: "Sohsem sikerült kinövekednem abból a kamaszkori állapotból, amikor az ember szinte kísérletezve ölti magára a különböző személyiségeket. Magam is megdöbbenek olykor, ha végignézem lelki gardrobom gazdagságát." Szerette az élet szépségeit, nem véletlenül írta az Utas és holdvilág utolsó soraiban, hogy "Életben kell maradni.... És ha az ember él, még mindig történhetik valami".

 

Neki nem sikerült megúsznia. Pedig szinte mindenki szerette, kevés rokonszenvesebb embert ismer a magyar kultúrtörténet. A balfi munkatáborban mégis puskatussal verte agyon egy továbbszolgáló magyar őrmester. Jellemző Szerb Antal kiváló jellemére, hogy két katonatiszt hamis nyíltparanccsal ki akarta menteni a pokolból, de ő nem hagyta ott a bajban barátait, Halász Gábort és Sárközy Györgyöt. Lefagytak az ujjai, nem volt cipője, barátai elintézték, hogy fedett helyen dolgozhasson. De ő sáncásásra jelentkezett, mint mondta: "Tudom, hogy meghalok, de köztetek akarok meghalni." (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Havasréti József
  Szerb Antal
  Kiadó: Magvető
  Kiadás éve: 2019
  Oldalszám: 670
  ISBN: 9789631438499

 • Cikkszám
  217830
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés