Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Széntolvajok - 140 éve született MOLNÁR FERENC

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Széntolvajok - 140 éve született MOLNÁR FERENC
 • Széntolvajok - 140 éve született MOLNÁR FERENC
570 Ft

Molnár Ferenc villódzóan szellemes színműveivel kápráztatta el annak idején a világot: a nagy sikerek árnyékában szerényen húzódtak meg prózai művei – az elbeszélések is. Pedig az idő mellettük szavazott: változatos és gazdag életművéből prózája bizonyult maradandóbbnak.

Legjava novelláinak gyűjteménye ez a kötet. Az író a fiatal magyar főváros szülötte, a világvárossá növekedő Budapesté. Jóformán vele együtt nő fel: ismeri, érti ezt a világot, új színeivel. árnyoldalaival, jellegzetes alakjaival. Együttérzése azoké az esett, bús figuráké, akiket magához vonzott, de nem ölelt keblére a város: a tüdőbajos éjszakai pincéré, a beteg betűszedőke, a nagyárosba szédült kishivatalnokoké, s a fáradt undorba révült kávéházi lumpnak is juttat részvéte irgalmas fénysugarából. Szereti, szánja az élet kárvallottjait, a szelíd erélyteleneket, akiket felmorzsol a kegyetlen létharc, és tudja, a városligeti vagánynak is van szíve, áldozat ő is, gyengeségének és körülményeinek áldozata. Ez az érzelmes azonosulás egyértelmű állásfoglalássá kristályosul a Széntolvajok című novellában, mely nemcsak Molnár Ferenc kisprózájának csúcsa, de méltán a magyar novellairodalom remekei között foglal helyet.

2018. január 12-én 140 éve született Budapesten MOLNÁR FERENC író. Finoman fogalmazva is túltengett benne az önbizalom, de talán volt is oka a büszkeségre, hiszen huszonévesen már híres írónak számított, s még nem volt harminc, amikor megírta a magyar irodalom egyik legjobb ifjúsági regényét, a klasszikus értékű A Pál utcai fiúkat. Fényes írói és anyagi sikereinek birtokában úgy vélekedett, mindent megtehet, amit akar, nemigen vette figyelembe mások véleményét, s így járt el a nőkkel szemben is. Nem átallott kezet emelni a gyengébb nem képviselőire, felesége, Vészi Margit sokat szenvedett miatta. Az italoskedvű író általában reggel járt haza, neje persze szemére hányta életmódját, aminek általában verés lett a vége. Molnár egyszer még terhes feleségét is elverte, mire az hazaköltözött a szüleihez. Egyszer még megpróbálkoztak kapcsolatuk rendezésével, de Margit végül törött kisujjal végleg szakított verekedős urával. Molnár persze nem tanult hibájából, szegény második feleségét, Fedák Sárit rendszeresen úgy elverte, mint szódás a lovát. De azért árnyaltabb az igazság, hiszen a híres színésznő gyakran maga provokálta ki a verést, és a kortársak szerint egyáltalán nem volt ellenére a testi szenvedés eme változata, így voltaképpen ideális párnak számítottak. Fedákot különben nem kapcsolatuk elején, hanem a legvégén vette el, amikor már mást szeretett. Amint a Fedák és Medgyaszay Vilma főszereplésével bemutatott János vitéz kapcsán szellemesen fel is idézte a történteket: "Így kell nekem. Megérdemeltem. Volt ott egy tündéri, édes, nőies kis nő, aki Iluskát játszott. És erre én - fene a marha buzeráns fejemet! - feleségül veszem Kukorica Jancsit!" (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Molnár Ferenc
  Széntolvajok
  Kiadó: Szépirodalmi
  Kiadás éve: 1975
  Oldalszám: 226
  ISBN: 9631502236

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  837720
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés