Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Szent István (Hóman) - 980 éve hunyt el SZENT ISTVÁN

-25%
ÚJ
Szent István (Hóman) - 980 éve hunyt el SZENT ISTVÁN
 • Szent István (Hóman) - 980 éve hunyt el SZENT ISTVÁN
3 200 Ft
Akció: 2 400 Ft
Kezdete: 2018.08.08   A készlet erejéig!

I. (Szent) István király - születési nevén Vajk (Esztergom, 970-980-1038. augusztus 15.) az első magyar király. Uralkodása alatt a magyar törzsek szövetségéből kialakult fejedelemséget egységes, keresztény magyar királysággá alakította át. Ez 1028-tól az egész Kárpát-medencére kiterjedt.

Az általa meghirdetett új politikai irányvonalnak ellenszegülő törzseket fegyverrel vagy békés úton behódoltatta, a lázadásokat leverte. Az ezeréves magyar törvénytár az általa alkotott törvényekkel kezdődik. Az államszervezet kiépítésével párhuzamosan megszervezte a magyar keresztény egyházat, ezért ő és utódai viselhették az apostoli király címet. Magyarországon minden év augusztus 20-án I. István király szentté avatásának napját ünnepeljük.

Hóman Bálint ennek a kötetnek a bevezetőjében írta Szent Istvánról 1938 Karácsonyán, Budapesten:

„(...) Emlékét idézzük Szent István királynak, az apostolnak, az egyházszervezőnek, a népművelőnek és nemzetnevelőnek, az egységteremtőnek és nemzetformálónak, a törvényszerzőnek és államrendezőnek, az országépítőnek és honvédelmezőnek, az igaz bírónak és győzelmes hadvezérnek, vármegyék és városok alapítójának, a magyar életformák bevezetőjének és nagy nemzeti célok kijelölőjének, nemzetpolitikánk megalapozójának, s a magyar gondolat és a haladáseszme megtestesítőjének...”

2018. augusztus 15-én 980 éve hunyt el SZENT ISTVÁN király. Tartozunk annyival a történelmi hűségnek, hogy figyelmeztessünk, halálának pontos időpontja közel sem biztos. Bizonyára közel áll a valósághoz, ám végső soron legenda az is, de rendkívül fontos, hiszen eleink is tudták, nem lehet úgy élni e hazában, hogy ne legyen egy nap, amelyen államalapító királyára emlékezhet a nemzet. De miért éppen augusztus 15-ét választotta a hagyomány szent királyunk halála napjául? A választ Hartvik püspök adja meg, aki Kálmán király udvarában élt, és az István-legenda megírása volt a feladata. Talán mindenki tudja, hogy augusztus 15-e Szűz Mária mennybevitelének a napja, és Hartvik így ír erről: "Közelgett Szűz Mária mennybemenetelének napja, és István azért könyörgött, hogy bár csak e nap örömei közt bomlana fel a teste... Eljött hát az az áldott nap, melyet halála csakhamar még áldottabbá tett." Ha legenda is Szent István halála, csodaszép. Hisz gondoljuk csak el; létrehozta halhatatlan művét, a keresztény Magyarországot, de mennyi tragédiát is megélt; elvesztette összes gyermekét, szinte minden vérrokonát, feleségét, Gizellát leszámítva teljesen egyedül maradt, annyi kínnal létrehozott országát sem tudta kire hagyni, a velencei Orseolo Pétert jobb híján jelölte utódjául. És ez a köszvényes, beteg öregember a királyi palota magányában azért imádkozik, hogy az Isten Szűz Mária ünnepén vegye magához a lelkét. Ennek így kellett történnie, szent királyunk ilyen sorsot érdemelt. Hisz, ahogy a középkori hiedelem is tartja, csak az igazán nagy emberek kiváltsága, hogy jeles napokon halhassanak meg. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Hóman Bálint
  Szent István
  Kiadó: Attraktor
  Kiadás éve: 2013
  Oldalszám: 179
  ISBN: 9786155257070

 • Cikkszám
  111036
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés