Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Szendrey Júlia (Kertész Erzsébet - 1998) - 190 éve született SZENDREY JÚLIA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Szendrey Júlia (Kertész Erzsébet - 1998) - 190 éve született SZENDREY JÚLIA
 • Szendrey Júlia (Kertész Erzsébet - 1998) - 190 éve született SZENDREY JÚLIA
 • Szendrey Júlia (Kertész Erzsébet - 1998) - 190 éve született SZENDREY JÚLIA
1 190 Ft

Kertész Erzsébet regényéből egy eddig ismeretlen Júlia lép az olvasó elé. A „feleségek feleségét” komoly zene- és irodalomrajongó intézeti kislányként ismerjük meg, akit apja a megye első gavallérjához szeretne feleségül adni. Júlia azonban a szatmári megyebálon megismerkedik Petőfi Sándorral, s úgy érzi, hogy egész életében erre a találkozásra várt. A szerelem mindkettőjük szívében fellángol, s a költő alig egy hónappal a megismerkedés után feleségül kéri az elkényeztetett erdődi várkisasszonyt. Szendrey Ignác, a nagy hatalmú jószágigazgató kikosarazza a költőt, de Júlia kitart szerelme mellett, s családjával dacolva, a kitagadást is vállalva, egy évvel a szatmári megyebál után Petőfi felesége lesz.

Kertész Erzsébet lebilincselő regényét kitűnően egészítik ki Keserű Ilona rajzai.

2018. december 29-én 190 éve született SZENDREY JÚLIA, Petőfi Sándor felesége. Alakja ma is nagy viták tárgya az irodalmi hagyományban, akkoriban, özvegységre jutván pedig a nemzet céltáblája volt. Hiszen a mártír költő nagyon szerette, Júlia azonban hamar eldobta az özvegyi fátyolt, s ezt nem bocsájtotta meg neki a szabadságharc elvesztésén szomorkodó nemzet. De kezdjük az elején. Kapcsolatuk a kezdet kezdetétől zűrzavarosnak volt mondható, Júlia apja ellenezte lánya rangon aluli házasságát, de maga Júlia is habozott egy darabig. Annyira, hogy Petőfi, aki halálosan beleszeretett a lányba, dühében megkérte egy színésznő kezét, még szerencse, hogy a papírok elintézése hosszúra nyúlt, így meggondolta magát, s végül szinte megszöktette Júliát. Akinek szépségéről és emberi tulajdonságairól meg-oszlottak a vélemények. "Én megvallom, hogy nem találtam olyan szépnek, mint aminőnek Sándor versei megörökíték" - írta finoman Jókai, s részletezte is: "alacsony termete volt, egészséges arcszíne, de férfias metszésű szája, mindegyik szeme szép volt külön, de a kettő közt nem volt összhangzás, amellett rövid hajat viselt". Akárhogy is, Petőfi teljesen belebolondult Júliába, de boldogságuk rövidre sikerült, Petőfit hítta a haza, elesett a csatában, Júlia pedig özvegyen maradt, s amint Schöpflin Aladár írta: "Semmiféle közkívánat nem tehet kis lelket naggyá". Júlia pedig nem vállalta a mártíriumot, elhagyta Petőfi nevét, férjhez ment Horváth Árpád egyetemi tanárhoz, s még közel két évtizedet élt honfitársai többségének néma megvetése közepette. Végül elhagyta második férjét, s magányosan halt meg negyvenévesen. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Kertész Erzsébet
  Szendrey Júlia
  Kiadó: Móra
  Kiadás éve: 1998
  Oldalszám: 358
  ISBN: 963117428x

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  939392
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés