Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Széljegyzetek Szentkuthyhoz - 110 éve született SZENTKUTHY MIKLÓS

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Széljegyzetek Szentkuthyhoz - 110 éve született SZENTKUTHY MIKLÓS
 • Széljegyzetek Szentkuthyhoz - 110 éve született SZENTKUTHY MIKLÓS
 • Széljegyzetek Szentkuthyhoz - 110 éve született SZENTKUTHY MIKLÓS
 • Széljegyzetek Szentkuthyhoz - 110 éve született SZENTKUTHY MIKLÓS
590 Ft

Bekerekedett a második évtized, hogy kisebb vagy nagyobb szorgalommal foglalkozom Szentkuthy Miklós írásművészetével. Olvasom műveit, írok róluk, vagy azok kapcsán. Bizonyára azért ragaszkodom ehhez az író-géniuszhoz, mert sok egyéb, általam nagyra becsült művészi erénye mellett lenyűgözött az a munkáiból sugárzó kísérletező kedv, ami az 1930-as évek legelején arra ösztönözte az alig huszonéves ifjút, hogy megírja a modern magyar irodalom sarkalatos regényét, a Prae-t.

2018. június 2-án 110 éve született Budapesten SZENTKUTHY MIKLÓS író. Egy kortársa így tette fel a kérdést Prae című, talán leghíresebb regénye kapcsán: "Lehet-e a legjelentősebb magyar regény az a mű, amelyet a szerzőn és nyomdai szedőn kívül feltehetően senki harmadik emberi lény nem volt képes elolvasni, végigolvasni, az első betűtől az utolsó betűig". Van ebben valami, hisz, aki Szentkuthy életművéről ki meri jelenteni, hogy ismeri, az hazudik. Gondoljunk csak bele; írt egy csomó regényt, műfordításai, tanulmányai, műbírálatai, hangjátékai és előadásainak szövegei 20 ezer oldal terjedelműek. És ehhez számítsuk hozzá a Széchényi Könyvtárban őrzött naplóját, amely több mint 200 ezer oldal - nincs ember, aki ezt el tudná olvasni, ráadásul súlyos barokkos stílusa még a legműveltebb és legkitartóbb olvasót is komoly próbára teszi. És Szentkuthyt - saját bevallása szerint - nem is nagyon érdekelte az irodalom, inkább a képzőművészeteket kedvelte, valamint a zenét. Csaknem minden hangversenyen ott volt, megvett minden lemezt, kottát, és otthon, a partiturával a kezében hallgatta a zenét. De legfőképpen nem csinált semmit; "Életem legtitokzatosabb, leghatalmasabb társa az unalom" - írta. Sokan fel is vetették ironikusan, talán nem is ember műve ez az irdatlan mennyiségű írás. Szentkuthy sajátos, rá jellemző módon válaszolt meg nekik; "Kérem szépen: a citromot savanyúnak érzem, ha hashajtót veszek be hat, vagy nem hat. Szóval élő ember vagyok." (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Fekete J. József
  Széljegyzetek Szentkuthyhoz
  Kiadó: Jugoszláviai Magyar Műv.Társ.
  Kiadás éve: 1998
  Oldalszám: 156

  Jó állapotú antikvár könyv. A szerző dedikálásával.

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  189072
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés