Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Stuart Mária (Schiller - 1959) - 260 éve született FRIEDRICH SCHILLER

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Stuart Mária (Schiller - 1959) - 260 éve született FRIEDRICH SCHILLER
 • Stuart Mária (Schiller - 1959) - 260 éve született FRIEDRICH SCHILLER
 • Stuart Mária (Schiller - 1959) - 260 éve született FRIEDRICH SCHILLER
 • Stuart Mária (Schiller - 1959) - 260 éve született FRIEDRICH SCHILLER
570 Ft

A Stuart Mária, Schiller egyik legmegrázóbb tragédiája a XVI. századi Anglia véres, válságos, nagy történelmi változásokkal terhes atmoszféráját eleveníti meg. Trónviszály, hatalmi vetélkedések, feudális önkényeskedés, vallási torzsalkodások, a két testvérkirálynő, Erzsébet és Mária gyilkos, ország-rengető ellentéte és kicsinyes asszonyi féltékenykedése az előtérben –, a háttérben pedig egyre erősebben hallatja hangját a nép, mind határozottabban követelve részét a társadalom átalakításának sürgető feladataiból. A polgári fejlődés útján nagyhatalommá váló angol birodalom megteremtésének egyik előjátéka zajlik le előttünk, a dolog természete szerint egyáltalán nem idilli körülmények között.

2019. november 10-én 260 éve született FRIEDRICH SCHILLER német író és költő. Fiatalon katonaorvos volt, a württembergi királyi seregben szolgált, szabadidejében pedig irodalommal foglalkozott. Amikor első darabját, a Haramiákat bemutatták Szászországban, a király maga elé rendelte, és szépen elmagyarázta neki; az ő hadseregében szolgáló katonatiszt ne írogasson mindenféle színdarabokat, mert szégyent hoz a komoly testületre. Schiller meg is ígérte a királynak, hogy nem tesz ilyet többé, ám csakhamar beleszeretett egy százados özvegy feleségébe, és szép szerelmes versekben tett tanúságot érzelmeiről. A király dühöngött, ismét raportra rendelte az ifjút, és utolsó figyelmeztetéssel engedte útjára; ha mégegyszer íráson kapja, nagy baj lesz. Schiller megijedt, készen volt már ugyanis Ármány és szerelem című drámája, mi lesz, ha ezt a király megtudja? Erre fogta magát, és átszökött a határon. Meg sem állt Weimarig, hisz szeretett volna megismerkedni a korszak elismert lángelméjével, a nála tíz évvel idősebb Goethével. Nagy nehezen sikerült is neki, s attól fogva szinte barátként élt a két német zseni. Azért csak "szinte", mert Goethe és Schiller annyira különböző jellem volt, hogy igazi barátság sosem alakulhatott ki közöttük. Amíg Goethe pedáns, finom úriember volt, addig Schiller a rendetlenség maga. Ráadásul ivott és dohányzott, a füstöt pedig Goethe ki nem állhatta. Idővel azonban megtanulták respektálni egymást, Schiller például sosem gyújtott rá Goethe jelenlétében. (Kalendárium Press)

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Friedrich Schiller
  Stuart Mária
  Fordította: Pákolitz István
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 1959
  Oldalszám: 180

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  163150
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés