Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Sorstalanság - 90 éve született KERTÉSZ IMRE

ÚJ
használt, antikvár könyv
Sorstalanság - 90 éve született KERTÉSZ IMRE
 • Sorstalanság - 90 éve született KERTÉSZ IMRE
 • Sorstalanság - 90 éve született KERTÉSZ IMRE
 • Sorstalanság - 90 éve született KERTÉSZ IMRE
570 Ft

"Fokozatosan egyre mélyebbre merülünk a lágeréletbe, ahogyan általában megszoktuk a túlélők emlékiratai és regényei alapján, mégis, a regény első mondataitól kezdve valami mást kapunk, többet, mint szokványos regénytől, akár lágerregénytől is várhatnánk, valami lényegit, egzisztenciálisat: létfilozófiát, amely szinte már-már az irodalom korlátait is szétrobbantja, és amilyen még nem volt sem (láger) regényben, sem filozófiai rendszerben. Ez a robbantás azonban irodalmi módszerekkel történik. Regény tehát a Sorstalanság, csak éppen nem olyan." (Spiró György)

2019. november 9-én 90 éve született Budapesten KERTÉSZ IMRE író, a Sorstalanság, a Kaddis a meg nem született gyermekért, Az angol lobogó, A kudarc, a Gályanapló, A száműzött nyelv, a Valaki más és a Felszámolás című könyv szerzője, a 2002-es irodalmi Nobel-díj - első magyar - kitüntetettje.

2002-ben Nobel-díjjal jutalmazott remekműve, a Sorstalanság 1975-ben jelent meg, s a tragikus élményt, amelyből írta, három évtizedig érlelte, 1945-ben szabadult ki ugyanis a buchenwaldi koncentrációs táborból. Egyébként nem Buchenwaldba, hanem Auschwitzba deportálták, s a szörnyű kalandot nem sokan élték túl. Nem csoda, ha az átélt borzalmak - illetve mint írásából kiderül, furcsán kettős élmények - egész életére és irodalmi munkásságára is meghatározó befolyással bírtak. Mire a lágerek poklát túlélve hazavergődött, két év alatt sihederből felnőtt ember lett, hírlapíróként kezdett dolgozni, majd műfordításokból tartotta el magát. A Sorstalanság "természetesen" megjelenésekor teljesen visszhangtalan maradt - erről szólt később Kudarc című regénye -, s műveinek értékeit, a szerző irodalmi nagyságát se itthon, hanem külföldön fedezték fel, és ismerték el először. Németországban kapott díjai, kitüntetései már egy szekrényben sem igen fértek, mikor szülőhazája is méltányolni kezdte érdemeit, de talán igazuk van azoknak, akik úgy vélik, Nobel-díját is inkább köszönhette külföldi tisztelőinek. Sajnos jellemző hazai viszonyainkra, hogy a magyar irodalom első Nobel-díja sem okozott osztatlan örömöt, de ezt inkább hagyjuk. Kertész Imre 2016-ban hunyt el. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Kertész Imre
  Sorstalanság
  Kiadó: Magvető
  Kiadás éve: 2002
  Oldalszám: 334
  Kötés: Puhatáblás
  ISBN: 9631423131

  jó állapotú antikvár könyv

 • Cikkszám
  483015
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés