Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Semmelweis (Benedek István) - 155 éve hunyt el SEMMELWEIS IGNÁC

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Semmelweis (Benedek István) - 155 éve hunyt el SEMMELWEIS IGNÁC
 • Semmelweis (Benedek István) - 155 éve hunyt el SEMMELWEIS IGNÁC
570 Ft

Másfél évtizede foglalkoztat Semmelweis élete, munkássága, és mindenekfelett a sorsa: a tudósnak és művének sorsa egyartán. Nem mint történeti emlék, hanem mint megoldandó feladat. Két mondatban össze lehet foglalni Semmelweis életművét, de két kötet nem volt elég annak a titokzatosságnak a feoldásához, ami az alkotót és művét körülveszi. Kevés magyar tudósról írtak annyit, mint róla, mégis egyre sűrűsödött a megoldandó problémák rengetege. Kérdőjelek tömege ágaskodik mindenfelé, s még mindig nem vagyok bizonyos abban, hogy e harmadik könyvemmel pont kerül minden kérdőjel helyébe. De talán a leglényegesebb kérdéseket sikerül véglegesen tisztázni.

Semmelweis élete előbb dráma volt, aztán tragédia lett, később regénnyé alakult, majd melodrámává; legutóbb krimivé torzult. Kétségkívül érdekes, rendkívüli személyiségnek kellett lennie, ha ennyiféleképp értékelhették – nem is szólva az ellentétes előjelű értékelésekről: a lebecsülésről, az agyonhallgatásról, ami hosszú időn át osztályrészéül jutott. Zseniálisan egyszerű fölfedezése is rendkívűli hatást váltott ki kortársaiból csakúgy, mint az utókorból. Nem az a szokatlan, hogy szélsőségesen értékelik: hol égig magasztalják, hol pironkodva hallgatnak róla vagy éppen csepülik. Az a szokatlan, hogy mennyi homály leplezi már életében, aztán halálában, majd halála után is, több mint egy évszázadon át. Szándékos torzítás? Vagy csupán a véletlenek összejátszása? Minél jobban belemerül a kutató az életrajz nehézkes előbukkanó adataiba, annál inkább érzi, hogy a látszólagos véletlenek összefüggenek, sorsszerű láncolatot alkotnak, s a valóság regényesebb a romantikus átköltésnél.

„A sors letéteményesévé tett azoknak az igazságoknak, melyeket e könyv tartalmaz - írta Semmelweis 1860-ban -, visszautasíthatatlan kötelességem helytállni érettük.” Ez a visszautasíthatatlan kötelesség az életrajzírót is helytállásra kötelezi.

2020. augusztus 13-án 155 éve hunyt el SEMMELWEIS IGNÁC orvos. Mindenki úgy ismeri, mint "az anyák megmentője", s azért tiszteljük így a kiváló orvos emlékét, mert felfedezte a rettegett gyermekágyi láz kóroktanát. Pedig anélkül is a legnagyobb magyar orvosok közé tartozna, ő végzett például először hazánkban petefészek-műtétet, ami akkoriban sebészeti csúcsteljesítménynek számított. Visszatérve a gyermekágyi lázra, mai szemmel nézve nem tűnik túl bonyolult problémának, hiszen a betegséget nem önálló vírus okozza, hanem egyszerű vérmérgezés, amely fertőtlenítéssel elkerülhető. De hát a legzseniálisabb felfedezések általában pofonegyszerűek, éppen ezért általában a nagytudású kollégák mindent elkövetnek, hogy az eredmény nagyságát kétségbevonják. îgy történt ez az ő esetében is, fölfedezése szenvedélyes tiltakozást váltott ki a nagytudású kollégák körében, közel fél évszázadba került, amíg meghonosodott az orvostudományban. Ö ezt már nem érte meg szegény, rejtélyes elmebetegség támadta meg, ami hamar eluralkodott rajta. A baj akkor tetőzött, amikor egy egyetemi kari ülésen tudományos előadása helyett teljesen zavarodottan felolvasta a bábaesküt, mire kollégái szépen hazakísérték, pár nap múlva pedig nyaralás ürügyén egy bécsi szanatóriumba csalták. Ott aztán erővel lefogták, rövid dulakodás után sötétzárkába csukták, ahol két hónap múlva meghalt. Vérmérgezésben, a sors furcsa fintora folytán éppen abban a betegségben, amelynek elkerüléséért annyit küzdött. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Benedek István
  Semmelweis
  Kiadó: Gondolat
  Kiadás éve: 1980
  Oldalszám: 256
  Kötés: Keménytáblás
  ISBN: 9632808541

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  782834
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés