Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Sarkadi Imre (Arcok és vallomások) - 60 éve hunyt el SARKADI IMRE

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Sarkadi Imre (Arcok és vallomások) - 60 éve hunyt el SARKADI IMRE
 • Sarkadi Imre (Arcok és vallomások) - 60 éve hunyt el SARKADI IMRE
 • Sarkadi Imre (Arcok és vallomások) - 60 éve hunyt el SARKADI IMRE
 • Sarkadi Imre (Arcok és vallomások) - 60 éve hunyt el SARKADI IMRE
570 Ft

„Apja afféle duhaj dzsentri volt, anyja parasztszármazék, »lentről« került a házba, amelynek aztán haláláig »úrnője« lett. A különös, de mégis oly természetes frigyük gyermeke szóval erről sohasem beszélt. Annál többet mozdulataival, különösen vegyített gondolataival, írásainak fölényes és ugyanakkor fogcsikorgatóan tiborci mondataival. Dózsa György szelleme lakott benne társbérletben Krúdy homokfutón vágtató hőseivel” – írja Illyés Gyula a modern magyar irodalom egyik legbonyolultabb, feloldatlan kettősségek erőterében élő egyéniségéről, Sarkadi Imréről, akinek életútja és írói pályája elválaszthatatlanul összeszövődött a felszabadulás utáni másfél évtized történetével.

Kónya Judit kitűnő tanulmányában izgalmasan és pontosan mutatja be Sarkadi életútját, az elbeszélések, regények és drámák megszületésének emberi és társadalmi körülményeit s a megrendítő hirtelenséggel lezárt életmű belső tájait. A gyermek- és ifjúkor jellemformáló, irányadó élményeitől a végzetes mélybe zuhanásig felidézi az író sorsának-életének minden meghatározó fordulatát, s ezzel egyidejűleg nagy meggyőző erővel érzékelteti, hogy az önkifejezés elemi vágya, a cselekvés öröme, a hétköznapok vállalása, az önkínzó igazságkeresés, a morális tisztaság igénye milyen összetett és jelentős életművet hozott létre.

2021. április 12-én 60 éve hunyt el SARKADI IMRE író, újságíró. Az érettségi után gyógyszerész-segéd, majd nyomdász volt, végül mégis újságíró lett. Első írásai a Válaszban és a Csillagban jelentek meg, akkoriban főként elbeszéléseket írt. Móricz Zsigmondot választotta legfőbb példaképének, így az ő nyomdokain haladva témáit főként a paraszti életből választotta. A novellák után - amelyek legjobb válogatása Veréb dűlő és Elmaradt találkozás címmel jelent meg - regényeket és kisregényeket írt, előbbiek közül a Rozi, utóbbiak közül a Tanyasi dúvad és A gyáva emelkedik ki. Legismertebbek azonban színművei, illetve a belőlük készült filmek, így a Körhinta és az Elveszett paradicsom. Életművének értékelése körül a hatvanas években nagy viták zajlottak, Oszlopos Simeon című munkáját különösen sok bírálat érte. Ő maga végül negyvenévesen öngyilkos lett. (KalPress)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Kónya Judit
  Sarkadi Imre
  Arcok és vallomások
  Kiadó: Szépirodalmi
  Kiadás éve: 1971
  Oldalszám: 230

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  275418
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés