Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Rubens, az életöröm festője - 380 éve hunyt el PETER PAUL RUBENS

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Rubens, az életöröm festője - 380 éve hunyt el PETER PAUL RUBENS
 • Rubens, az életöröm festője - 380 éve hunyt el PETER PAUL RUBENS
 • Rubens, az életöröm festője - 380 éve hunyt el PETER PAUL RUBENS
 • Rubens, az életöröm festője - 380 éve hunyt el PETER PAUL RUBENS
 • Rubens, az életöröm festője - 380 éve hunyt el PETER PAUL RUBENS
590 Ft

Pieter Pauwel Rubens minden idők legsikeresebb és legnagyobb művészei között tartjuk számon. Vallásos, allegorikus és mitológiai tárgyú festészete, életörömtől duzzadó nőalakjai méltán tették nevét halhatatlanná.

Azt már kevesen tudják azonban, hogy Rubens nemcsak festő volt, hanem a tizenhetedik század első felének egyik legbefolyásosabb európai diplomatája is. A hadban álló spanyol Németalföld uralkodóját képviselte a harmincéves háborúban, amikor – Európa politikai és vallási viszályainak következményeként – minduntalan cserélődött a barátok és az ellenfelek tábora.

Rubens élete alig-alig hasonlít más nagy művészekéhez: a szerencse fia, magánélete boldog, pályafutása siker és ünneplés szakadatlan sorozata. Belső békéjét szeretné viszontlátni a környező világban is, leghőbb vágya, hogy véget vessen a vérontásnak. Becsületessége, intelligenciája, alkalmazkodó képessége hozzájárult, ahhoz, hogy hazája ügyét méltóképpen képviselhette a spanyol, francia és angol udvarban. Aligha élt valaha is művész, aki ekkora szerepet játszott kora eseményeiben, aki ennyire belebonyolódott volna az uralkodóházak szövevényes hatalmi játékaiba.

A ravasz Richelieu bíboros, a félbolond spanyolországi Habsburg uralkodók, I. Károly, Anglia szerencsétlen királya és számos más történelmi személyiség szerepel azok között, akikkel Rubens sorsdöntő kapcsolatba került. Ahol a hivatalos diplomácia csődöt mondott, ott az ő személyes varázsa és tehetsége megnyit minden kaput.

Ez a regény olyan alkotó szellem története, aki mindig kész feladni a boldog magánéletét, otthagyni hivatását a haza ügyéért. Udvari intrikák, kétkulacsos miniszterek ármánykodásai és vonuló hadseregek alkotják a regény hátterét, az előtérben pedig ott magasodik Rubens hatalmas egyénisége. Rubens, az ember, a művész, a diplomata lenyűgöző élettörténete mellett a szerző, Donald Braider, akinek El Grecóról írt regényes életrajza is megjelent magyarul a Corvina Kiadó gondozásában, megvilágítja a reformáció és ellenreformáció utáni Európa viszonyait, a vallásháborúk nyomát viselő, élet-halál küzdelmet vívó Európa minden eszmeáramlatát és minden fontosabb eseményét.

Május 30-án 380 éve hunyt el PETER PAUL RUBENS flamand festőművész

Amint egy kései kritikusa írta: képein "a mediterrán formákat és színeket a flamand vulgáris életörömmel ötvözi egybe", s festményein rögvest az tűnik szembe, hogy "alakjait hús-vér emberekről mintázta".

Az első állítást az magyarázhatja, hogy Antwerpen, ahol Rubens nevelkedett, a Németalföld kettészakadása után nem a szigorú északi protestáns holland köztársasághoz, hanem a temperamentumos spanyol fennhatóság alatt álló déli Flandriához került, amely beengedte határai mögé az itáliai életörömöt is.

A második állítás igazáról pedig bárki meggyőződhet, aki megnéz egy rubensi akt-képet, hiszen emberi hús van rajta elég. Rubens imádta a nőket, festményeit nézve nemcsak művészi érdeklődéséről, de személyes ízléséről is képet kaphatunk, hiszen nagy kedvvel festegette imádott feleségét. Alaposan ismerjük az asszony izgatóan telt idomait, Rubens ugyanis megfestette bundában és bunda nélkül is nemegyszer.

Amikor éppen nem felesége részletes megörökítésén fáradozott, szívesen tett eleget az egyházi megrendeléseknek, de szerelmes szíve sokszor nem hagyta nyugodtan dolgozni, s előfordult például, hogy Szent Cecíliát is feleségéről mintázta. De mindent megbocsátottak neki, mert zseniálisan kezelte az ecsetet. Idővel annyira felkapott művész lett, hogy több képét valójában tanulói festették meg helyette. Ebben persze a megrendelők is hibásak, hiszen IV. Fülöp király sem gondolhatta, hogy az általa megrendelt 112 vásznat Rubens egyedül meg tudja festeni.

Műhelye azonban nagy vagyon termelt neki, így élete végén visszavonult vidéki kastélyába, ahol már csak a saját gyönyörűségére húzta az ecsetvonásokat. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Ronald Braider
  Rubens, az életöröm festője
  Kiadó: Corvina
  Kiadás éve: 1987
  Oldalszám: 288
  ISBN: 9631323897

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  428977
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés